Mojfaks.hr u Vijesti

Wikiracing – nova studentska hit igra

Ovi likovi ne špuraju formule ili rally, ali nisu ni tako daleko. Wikiracing hara studetskom populacijom. Igra je natjecanje tko će doći od jednog nasumično odabranog pojma na wikipediji do drugog u što manje klikova...

16. kolovoza 2010 14:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Teorija o "šest stupnjeva udaljenosti" (six degrees of separation) koja kaže da se između bilo koja dva čovjeka na planeti nalazi najviše šest poznanstava, tj. da ima najviše šest "prijatelja prijatelja" između bilo koje dvije jedinke, dobila je i gejmerski inačicu na wikipediji. Wikiracing je igra u kojoj se suparnici natječu tko će brže doći od recimo natuknice o Hellen Keller do natuknice od rollercoasterima i to isključivo klikajući linkove unutar wikipedijinog teksta. Igra je postala vrlo popularna među studentima, a jedna je čak izradio magisterij oko wikiracing fenomena.

Riječ je o Bobu Westu iz Munchena koji je u službu istraživanja fenomena wikiracinga postavio web stranicu wikispeedia.net gdje ukoliko nemate offline društvo za igru, možete pronaći suigrače na netu.

Wikiracing je interesantan ne samo kao kulovito sredstvo za razbibrigu već i kao uvid u način na koji povezujemo podatke. Kome se još nije dogodilo da je počeo internetsko pretraživanje s jednim pojmom da bi se sat vremena kasnije zatekao na totalno desetoj stranici, isključivo slijedeći linkove.

Interet je mjesto gdje je sve povezano sa svime, imalo to smisla ili ne. Vrijeme je da s frendovima provjerite koliko ste brzi u mrežnom hopsanju i čije su navigacijske sposobnosti bolje.

Krešimir Dujmović

Još vijesti