Mojfaks.hr u Vijesti

Za ove dobro plaćene poslove vam ne treba diploma!

Iako bi fakultetska diploma trebala omogućiti bolje radno mjesto i veću plaću, to u Americi nije pravilo. Američko ministarstvo obrazovanje je prilikom zapošljavanja naglasak stavio na dugogodišnju praksu, praktičnu nastavu i obuku. Ovo su dobro plaćena zanimanja za koja ne treba diploma.

13. ožujka 2015 13:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pohađanje fakulteta i diploma tradicionalno se veže uz dugoročnu ekonomsku stabilnost, smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje zarade. I studije su pokazale kako je veća zarada povezana s većim stupnjem obrazovanja – što je viša stručna sprema, veća je i plaća, ali i bolji poslovi.

Američko ministarstvo obrazovanja već godinama nastoji prilikom zapošljavanja prednost dati dugogodišnjoj praksi, praktičnoj nastavi i obuci, tako da za pojedine dobro plaćene poslove više nije potrebna diploma. Na taj način i oni koji si ne mogu priuštiti studiranje mogu konkurirati na tržištu zahvaljujući svojim vještinama.

Eduandfuture donosi listu šest super plaćenih poslova za koje u Americi nije potrebna diploma. Neki od njih se poklapaju i s hrvatskom praksom.

1. Kontrolor zračnog prometa, godišnja plaća: 108.600 dolara
2. Menadžeri, godišnja plaća: 80.200 dolara
3. Operater na nuklearnim reaktorima, godišnja plaća: 68.200 dolara
4. Energetski distributer i dispečer, godišnja plaća: 60.000 dolara
5. Tehničar dizala, godišnja plaća: 59.200 dolara
6. Trgovac nekretninama, godišnja plaća: 59.200 dolara

Za više informacija kliknite ovdje!

I.Č./Izvor: Express
foto: Shutterstock

Još vijesti