Mojfaks.hr u Vijesti

Hvali more i studiraj! Novi studij oduševit će sve koji žele raditi u 'plavom sektoru'

Od jeseni na Sveučilištu u Dubrovniku s izvođenjem počinje novi preddiplomski studij.

29. travnja 2020 12:31
Hvali more i studiraj! Novi studij oduševit će sve koji žele raditi u 'plavom sektoru'

Hvali more i studiraj! Novi studij oduševit će sve koji žele raditi u 'plavom sektoru' Foto: MojFaks

Na Odjelu za akvakulturu od jeseni se počinje izvoditi preddiplomski sveučilišni studij Primijenjena ekologija mora. Natječaj za upis na ovaj studij je u tijeku, a prvi studenti bit će upisani u akademskoj 2020./2021. godini. 

...Novi studijski program za sve \'vizualne tipove\': Prvih 15 brucoša s nastavom može započeti već najesen...


Novi studij imat će holistički pristup znanostima o moru, s ciljem unapređenja kvalitete i prilagođavanja potrebama društva i tržišta rada. Po završetku studija, studenti će steći akademski stupanj sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer primijenjene ekologije mora (univ. bacc. ing. oecol. mar.).

Očuvanje okoliša postalo je nužno za održivo poslovanje i razvoj cijelog niza djelatnost i važna stavka u granama gospodarstva koje izravno ili neizravno ovise o očuvanoj prirodi i/ili resursima koje dobivamo iz prirode. Imajući u vidu važnost Jadranskog mora za gospodarstvo u cjelini, nužno je obrazovanje stručnjaka koji će u raznim djelatnostima primjenjivati visoke ekološke standarde, prilagođavati poslovanje nosivom kapacitetu morskog ekosustava i nuditi mjere za ublažavanje antropogenih pritisaka, piše Dubrovački dnevnik

Održivo gospodarenje obalnim područjem istodobno uzima u obzir osjetljivost obalnih ekosustava i krajobraza, raznolikost gospodarskih aktivnosti i korištenja te njihovo međusobno djelovanje, kao i njihov utjecaj na morske ekosustave.  

...Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!...


Prema izvješću Europske komisije (The 2018 Annual Economic Report on EU Blue Economy) gospodarske djelatnosti vezane uz more i priobalje bilježe rast na razini cijele EU već duže vrijeme, a predviđa se još značajniji rast u nadolazećem razdoblju do 2030. g. 

U Hrvatskoj je u plavom sektoru zaposleno više od 130 tisuća ljudi, najvećim dijelom u turizmu, ali i ostale djelatnosti imaju značajan potencijal za rast i potrebno je stvoriti kadar koji će omogućiti korištenje morskih resursa koji su pod sve jačim negativnim antropogenim utjecajima, piše Dubrovački dnevnik.  


...7 fakulteta ne odustaje od ovih predmeta, čak 28 misli da se bez njih može: Provjerite traže li se IZBORNI na \'državnoj\' i za vaš studij....


Studij je u skladu sa svim nacionalnim i međunarodnim propisima i strategijama koje se tiču zaštite mora i priobalja i njihovog racionalnog iskorištavanja. Svrha studija Primijenjena ekologija mora jest obrazovanje stručnjaka za rad u različitim djelatnostima, poput akvakulture, turizma ili pomorstva, koji će uz dobro poznavanje funkcioniranja morskih ekosustava pridonositi i održivom razvoju vezanih djelatnosti. 

Kontakt za informacije o studiju: upisi@unidu.hr, tel: 446-028.

A.Z.
Izvor: Dubrovački dnevnik
foto: Shutterstock via Jure Divich

Još vijesti