Mojfaks.hr u Vijesti

Zabrinjavajući rezultati ankete – čak 72% studenata ispaštalo zbog nekorektnog ponašanja profesora!

Anketa koju smo proveli na portalu MojFaks pokazala je da se alarmantno velik postotak studenata susreo s nekorektnim ponašanjem profesora na fakultetima, a jednako velik broj ispitanika skeptičan je po pitanju sankcioniranja samovolje profesora.

30. rujna 2014 17:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Porazna slika odnosa studenata s profesorima počela se nazirati već prilikom analize odgovora na prvo pitanje. Čak je 72% studenata odgovorilo da se susrelo već s nekim oblikom nekorektnog ponašanja profesora dok je 28% ostalo pošteđeno nepravednog postupanja profesora.

Od najpopularnijih problema koje dožive na fakultetu, prvo mjesto odnio je nejasan sustav ocjenjivanja s kojim se susrelo 27% ispitanika. Slijede kupovanje knjiga koje su napisali profesori (22%) i omalovažavanje i vrijeđanje koje je iskusilo 20% studenata ispitanika.

Što se tiče podjele na fakultete na kojima je ovakvih slučajeva zabilježeno više nego na drugima, čak 83% studenata odgovorilo je da su neki fakulteti skloniji ovakvom načinu otežavanja procesa studiranja, otkrivaju rezultati ankete s portala MojFaks.

Na pitanje o zaštićenosti profesora čak je 75% studenata ustvrdilo da vjeruju kako su profesori toliko zaštićeni da im niti medijsko ‘raskrinkavanje’ ne može škoditi niti će na temelju toga biti sankcionirani. Studenti su izrazili i svoje razočaranje sustavom koji ih štiti i umjesto da ih sankcionira – ne poduzima ništa: “Na fakultetima trebaju biti ljudi koji trebaju biti UZOR mladim znanstvenicima, a ne uzor kako postati mladi LOPOV i prevarant i sl.! U principu, svugdje toga ima, pa tako i kod nas, nije to ništa strano, samo što se vrlo često ne poduzima NIŠTA.

Studenti se mogu samo žaliti i najčešće od toga nemaju nikakve koristi, međutim, bolje i da se žale nego da šute. Neki profesori nemaju srama i frustirani su, ali deranje i bacanje indeksa na usmenom nije dopustivo i ne bi se smjelo tolerirati, kao ni ostali nekorektni prohtjevi profesora. Ja bih osobno takve preofesore sakcionirala otkazom jer će oni i dalje biti frustrirani ako ostanu predavati i dalje će se nekorektno ponašati.

Otkaz profesoru uz predočenje nepobitnih dokaza ili potpisane peticije/prijave/izjave s minimalno 50% (potpisa) polaznika njegovog kolegija, da profesor provodi ucjenjivanje/omalovažavanje/... studenata. Ima puno kvalitetnijih profesora koji će svoje znanje prenijeti studentima na korektan način za ionako popriličnu profesorsku plaću.

Ne znam kako bi ih rješavala (ovakve probleme) jer činjenica je da takvi profesori postoje i na svakom fakultetu se točno zna tko je od profesora problematičan, a opet oni i dalje predaju i stvaraju probleme. Za početak bi trebao postojati netko kome se student može obratiti za pomoć. Iz izkustva znam da, kad sam imala problem s takvom profesoricom, nisam se imala kome obratiti za pomoć jer je bila osigurana sa svih strana. Također mislim da, ako se količina studenata buni na nekog profesora, da to treba uvažit jer onda očito nije stvar u studentu kojem se ne da učiti već u profesoru.

Rješenja za probleme s profesorima studenti vide u boljoj kontroli profesora, učestalijim kontrolama na predavanjima i ispitima, snažnijim medijskim pritiskom, rigoroznijem ocjenjivanju koje se provodi krajem semestra i reformama visokog školstva. Također je snažno nepovjerenje u nadležne institucije.

O ovakvim slučajevima nekorektnog ponašanja sveučilišnih profesora, od kolega, prijatelja ili poznanika (“iz druge ruke”) čulo je čak 97% ispitanika.

L.B.

Još vijesti