Mojfaks.hr u Vijesti

Rekordno niska akademska godina: Najmanji interes mladih za upis na fakultete u zadnjih 8 godina

Upisivanje fakulteta mnogima je jedina opcija nakon završetka srednje škole, ali čini se da 'popularnost' studiranja polako opada, barem u zemljama u kojima je ono sve skuplje i stresnije za polaznike studijskih programa.

11. kolovoza 2017 12:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema pisanju portala Independent, rezultati istraživanja Sutton Trusta šokirala su mnoge. Naime, u Velikoj Britaniji trenutno vlada najmanja zainteresiranost za upis na fakultet u posljednjih osam godina. Razlog za to su sve veći troškovi studiranja, a mladi si očito zbog toga ne mogu priuštiti odlazak na studij pa o njemu ni ne razmišljaju.


Izvor: Pixabay

Istraživanje je provedeno na 2 600 ispitanika u dobi od 11 do 16 godina u Engleskoj i Walesu, a rezultati pokazuju da će samo jedna osoba od njih sedam pohađati fakultet što čini samo 14 posto. Za usporedbu, prošle godine ih je 11 posto odlučilo ne pohađati na fakultet, a prije pet godina njih samo 8 posto.

Razlog je financijske prirode - cijena školarine dosegla 9 tisuća funti


Posljednji puta je najmanja zainteresiranost za upis fakulteta u Velikoj Britaniji bila 2009. te se iznimno spustila s obzirom na to da su 2013. mladi bili vrlo motivirani za upis fakulteta, njih čak 81 posto. Čak je i prošla godina bila uspješnija od ove što pokazuje da je 77 posto mladih htjelo otići na studij.

...Kriju se od banaka: Ispovijest Amerikanaca koji su pobjegli iz države kako bi izbjegli vraćanje studentskog kredita...


...CMS osudio Pravni fakultet: Obročno plaćanje kreditnim karticama diskriminira najranjivije studente...


Od onih koji su rekli da je vjerojatnost vrlo mala da će upisati fakultet, njih 7 od 10 reklo je da im se ideja studiranja ne sviđa, a velik je broj onih koji neće ići na fakultet zbog financijskih razloga i to 67 posto ispitanih. Oni tvrde da su vrlo zabrinuti kada je riječ o novcu te žele odmah krenuti s radom i dospjeti na tržište rada, a otplaćivanje studentskih kredita za njih ne dolaze u obzir.


Izvor: Pixabay

Zanimljivo je vidjeti da dvije od pet osoba (44 posto) smatra da nisu dovoljno pametni za studiranje dok je gotovo jednak broj (42 posto) onih koji smatraju da im fakultetska diploma neće pomoći u traženju posla.

Kada je o novcu riječ, mlade najviše brinu školarina koju moraju platiti te vraćanje kredita koje u prosjeku traje 30 godina. Naime, školarina će se sljedeće akademske godine kretati od 9 000 do 9 250 funti. Kada to preračunamo u kune dobijemo iznos koji se kreće od 73 471 do 75 512 kune što je ogromna cifra.

Prošle godine u Engleskoj je gotovo 33 posto 18-godišnjaka upisalo fakultet, a kažu da je to najveći postotak upisanih do sada. Predsjednik Sutton Trusta, Sir Peter Lampl kaže da ovi rezultati uopće ne čude.

"Naše istraživanje pokazalo je da bi mladi otplatili kredit za školarinu tek u svojim srednjim ili poznim godinama što sigurno utječe na njih u smislu diplomiranja, dizanja hipoteke na kuću pa i imanja djece u budućnosti", rekao je Lampl za Independent.


Izvor: Pixabay

Kada završe fakultet, mladi Britanci dužni su 50 000 funti što je iznos od gotovo 408 172 kune. Zbog toga se ljudi iz Sutton Trusta zalažu za reformu visokog obrazovanja te predlažu da studenti lošijeg imovinskog stanja plaćaju manju školarinu pa time i kredit.

Cijeli članak o mukama mladi Britanaca i vraćanju kredita možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Independent
foto: .unizg.hr

Još vijesti