Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

HŽ zbunio studente: Dosadašnji 'pokazi' ne vrijede! Za jeftinije putovanje vlakom svaki će put morati zatražiti POTVRDU

MojFaks | Vijesti, 01.06.2020.HŽ zbunio studente: Dosadašnji 'pokazi' ne vrijede! Za jeftinije putovanje vlakom svaki će put morati zatražiti POTVRDU

Pandemija koronavirusa izmijenila je svakodnevicu na koju smo navikli.

Još sredinom ožujka studenti su ostali bez većine studentskih poslova pomoću kojih su u velikome broji financirali značajan dio životnih troškova. Od strane Republike Hrvatske nije organizirana nikakva financijska pomoć koja bi olakšala financijsku situaciju studentskoj populaciji, iako su to neki zahtijevali, a studenti su se dodatno zabrinuli kada je riječ i o subvencioniranom prijevozu.

Studente Splitsko-dalmatinske županije zabrinula je informacija o novoj mjeri, prema kojoj njihove iskaznice više nisu dovoljne kako bi osigurali subvenciju za prijevoz vlakom.


...U HŽ-u nema distanciranja! Vožnja linijom omiljenom među studentima: Naslagani kao sardine, sjede u prolazima... FOTO...


Podsjećamo, regionalna vlast i "Hrvatske željeznice" (HŽ) u listopadu 2019. godine potpisali su ugovor o prijevozu redovitih studenata s prebivalištem na području srednje Dalmacije do mjesta studiranja unutar Hrvatske za aktualnu akademsku godinu. To znači da jednakim udjelom od 50 posto kartu subvencioniraju Županija i HŽ.

Riječ je o važnoj stavci za sve one koji studiraju izvan mjesta prebivališta, a to u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ističe i student jednog zagrebačkog fakulteta.


...Jedina županija koja 100% financira prijevoz studentima: Besplatna vožnja vlakom od idućeg ponedjeljka...

 
"Dosadašnje iskaznice više ne vrijede. Studenti sada moraju vaditi nove potvrde na fakultetima i tražiti pojedinačna odobrenja molbi za svako putovanje. Odakle nama i našim roditeljima novac za te neočekivane izdatke u ovoj sveopćoj krizi? Mnogi su od nas radili preko student-servisa, ali sada posla nema ni za studente, a mnogima su i roditelji ostali bez posla? I sad nam je još ukinut i subvencionirani prijevoz", pita se jedan od splitskih studenata u metropoli.


Ipak studenti mogu odahnuti


Kako su razgovoru za Slobodnu Dalmaciju poručili iz Županije, studenti imaju pravo na besplatne karte, kako je i predviđeno ugovorom s državnom prijevozničkom tvrtkom, i to sve do 18. srpnja. Istina je da dosadašnje iskaznice više ne vrijede, ali to nipošto ne znači da će studenti ostati bez subvencije.

"Da bi studenti i dalje mogli putovati besplatno, po HŽ-ovu naputku, Županija izdaje potvrde. Potvrda se može ishoditi elektroničkim putem, odnosno dostavom zahtjeva na e-mail adresu pisarnica@dalmacija.hr", poručili su iz regionalne uprave za Slobodnu.

...Vožnja za 'dž': Studentima iz ove županije sada besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja...


Zbog pandemije koronavirusa, ali i potresa u Zagrebu, fakulteti nisu radili, tj. nastava se održavala na daljinu. Gotovo dva mjeseca bio je prekinut i promet, kako vlakom tako i ostalim javnim prijevoznim sredstvima. S popuštanjem mjera u svibnju i poboljšanjem epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, mnoge stvari ponovno su puštene u pogon. 

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 15. svibnja omogućeno je održavanje vježbi i ostalih aktivnosti (primjerice na Medicinskom fakultetu, Farmaceutsko-biokemijskom, FER-u, PMF-u, Kineziološkom fakultetu...), a studenti su pozvani da po utvrđenom rasporedu mogu nastaviti svoje aktivnosti na fakultetima. Iz Županije naglašavaju da je i 13. svibnja, uspostavljena jedna svakodnevna željeznička linija na relaciji Split - Zagreb i u suprotnom smjeru.

A.Z.
foto:Shutetrstock By Martyn Jandula


studentiHrvatske željeznicesplitsko-dalmatinska županijasubvencionirani prijevozkoronaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se