Mojfaks.hr u Vijesti

HŽ zbunio studente: Dosadašnji 'pokazi' ne vrijede! Za jeftinije putovanje vlakom svaki će put morati zatražiti POTVRDU

Pandemija koronavirusa izmijenila je svakodnevicu na koju smo navikli.

1. lipnja 2020 16:35
HŽ zbunio studente: Dosadašnji 'pokazi' ne vrijede! Za jeftinije putovanje vlakom svaki će put morati zatražiti POTVRDU

HŽ zbunio studente: Dosadašnji 'pokazi' ne vrijede! Za jeftinije putovanje vlakom svaki će put morati zatražiti POTVRDU Foto: MojFaks

Još sredinom ožujka studenti su ostali bez većine studentskih poslova pomoću kojih su u velikome broji financirali značajan dio životnih troškova. Od strane Republike Hrvatske nije organizirana nikakva financijska pomoć koja bi olakšala financijsku situaciju studentskoj populaciji, iako su to neki zahtijevali, a studenti su se dodatno zabrinuli kada je riječ i o subvencioniranom prijevozu.

Studente Splitsko-dalmatinske županije zabrinula je informacija o novoj mjeri, prema kojoj njihove iskaznice više nisu dovoljne kako bi osigurali subvenciju za prijevoz vlakom.


...U HŽ-u nema distanciranja! Vožnja linijom omiljenom među studentima: Naslagani kao sardine, sjede u prolazima... FOTO...


Podsjećamo, regionalna vlast i "Hrvatske željeznice" (HŽ) u listopadu 2019. godine potpisali su ugovor o prijevozu redovitih studenata s prebivalištem na području srednje Dalmacije do mjesta studiranja unutar Hrvatske za aktualnu akademsku godinu. To znači da jednakim udjelom od 50 posto kartu subvencioniraju Županija i HŽ.

Riječ je o važnoj stavci za sve one koji studiraju izvan mjesta prebivališta, a to u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ističe i student jednog zagrebačkog fakulteta.


...Jedina županija koja 100% financira prijevoz studentima: Besplatna vožnja vlakom od idućeg ponedjeljka...

 
"Dosadašnje iskaznice više ne vrijede. Studenti sada moraju vaditi nove potvrde na fakultetima i tražiti pojedinačna odobrenja molbi za svako putovanje. Odakle nama i našim roditeljima novac za te neočekivane izdatke u ovoj sveopćoj krizi? Mnogi su od nas radili preko student-servisa, ali sada posla nema ni za studente, a mnogima su i roditelji ostali bez posla? I sad nam je još ukinut i subvencionirani prijevoz", pita se jedan od splitskih studenata u metropoli.


Ipak studenti mogu odahnuti


Kako su razgovoru za Slobodnu Dalmaciju poručili iz Županije, studenti imaju pravo na besplatne karte, kako je i predviđeno ugovorom s državnom prijevozničkom tvrtkom, i to sve do 18. srpnja. Istina je da dosadašnje iskaznice više ne vrijede, ali to nipošto ne znači da će studenti ostati bez subvencije.

"Da bi studenti i dalje mogli putovati besplatno, po HŽ-ovu naputku, Županija izdaje potvrde. Potvrda se može ishoditi elektroničkim putem, odnosno dostavom zahtjeva na e-mail adresu pisarnica@dalmacija.hr", poručili su iz regionalne uprave za Slobodnu.

...Vožnja za \'dž\': Studentima iz ove županije sada besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja...


Zbog pandemije koronavirusa, ali i potresa u Zagrebu, fakulteti nisu radili, tj. nastava se održavala na daljinu. Gotovo dva mjeseca bio je prekinut i promet, kako vlakom tako i ostalim javnim prijevoznim sredstvima. S popuštanjem mjera u svibnju i poboljšanjem epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, mnoge stvari ponovno su puštene u pogon. 

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 15. svibnja omogućeno je održavanje vježbi i ostalih aktivnosti (primjerice na Medicinskom fakultetu, Farmaceutsko-biokemijskom, FER-u, PMF-u, Kineziološkom fakultetu...), a studenti su pozvani da po utvrđenom rasporedu mogu nastaviti svoje aktivnosti na fakultetima. Iz Županije naglašavaju da je i 13. svibnja, uspostavljena jedna svakodnevna željeznička linija na relaciji Split - Zagreb i u suprotnom smjeru.

A.Z.
izvor: Slobodna Dalmacija
foto:Shutetrstock By Martyn Jandula

Još vijesti