Mojfaks.hr u Vijesti

Zanimljiv koncept: studentski paviljon od recikliranog materijala

Prostor će biti korišten za organiziranje izložbi i prezentacija, te kao mjesto okupljanja studenata, a služi kao primjer kako je uz upotrebu recikliranih materijala moguće doprinijeti zaštiti životne okoline, energetskoj efikasnosti, ali i kreirati moderan prostor dostupan i prilagođen svima podjednako.

27. kolovoza 2015 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Internacionalni BURCH univerzitet iz Sarajeva u saradnji sa Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) i Udruženjem \'Savjet za zelenu gradnju\' pokreće akciju prikupljanja recikliranog materijala u svrhu gradnje studentskog paviljona.

Ovaj studentski paviljon gradit će se od preko 80% recikliranog materijala koji se prikupi tijekom trajanja akcije koja traje do 30. septembra 2015. godine na području Kantona Sarajevo. Ovo jer prvi studentski paviljon ovakve vrste koji se gradi na području Bosne i Hercegovine.

"Objekt studentskog paviljona će u potpunosti biti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala što mu daje poseban značaj i vrijednost te će kao takav biti uzor za buduća planiranja i prilagođavanja u građevinskom sektoru. U Bosni i Hercegovini se oduvijek gradilo sa prirodnim materijalima sa kojima je naša zemlja bogata, a koji su danas posebno cijenjeni zbog svojih izolacionih karakteristika. Kroz gradnju ovog objekta želimo ukazati na važnost recikliranja starih materijala i smanjenje otpada", rekla je Sanela Klarić, šefica Odsjeka za arhitekturu BURCH univerziteta u Sarajevu.

Idejno rješenje za gradnju paviljona osmislili su studenti BURCH-a, dok je odluku o najboljoj ideji donio žiri sačinjen od stručnjaka iz područja arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i kulture, te Francuske ambasade u BiH. Gradnja paviljona počinje u listopadu 2015. godine.

L.B./izvor: Klix.ba
foto: ibu.edu.ba

Još vijesti