Mojfaks.hr u Vijesti

Zašto je čep kemijske olovke šupalj na vrhu?

Uzmi najjednostavniju i najjeftiniju kemijsku olovku koju imaš kod kuće i pogledaj joj čep. Sigurno nikad nisi primijetiola da ima rupu na svome vrhu, jel da?

29. srpnja 2015 16:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tko uopće promatra kemijske olovke na ovaj način? Uzmeš je u ruke i pišeš, črčkaš, crtaš, zapisuješ...No, šalu na stranu, rupa na vrhu čepa kemijske ondje je s jako dobrim razlogom! Detalj kojeg nitko ne primjećuje tu je da spašava živote!

Sigurno znaš da malena djeca sve stavljaju u usta – to je faza odrastanja kad sve želimo kušati u upoznati na taj način. Također znaš da ta navika nije strana niti odraslima pa ni studentima koji će kemijsku, u stanju duboke koncentracije, često grickati u ustima. Zamislite najgori mogući scenarij: čep kemijske olovke skida se i ulijeće u vaše grlo što može izazvati smrt gušenjem.



I baš zbog ovog mračnog scenarija, dizajneri Cristal Pen kemijske olovke sjetili su se savršene ideje: napravili su čep koji je šupalj na vrhu kako bi u slučaju gutanja osoba kroz tu rupu ipak dobila dovoljno kisika da preživi do dolaska hitne pomoći.

Ovo rješenje prihvatili su brojni proizvođači kemijskih olovaka, a British Standard Institute je napravio neke preinake i korekcije u uputama za izradu i korištenje.



"Dobar dizajn odmah se primijeti, a odličan gotovo nikada", poslovica je koja u ovom slučaju vrijedi više nego u bilo kojem drugom.

P.S. Iz istog razloga štapići lizalica također su šuplji.


L.B./izvor: Your Healty Life
foto: Freeimages

Još vijesti