Mojfaks.hr u Vijesti

Zašto je tako zastrašujuće biti mlad?

Velika očekivanja i pritisci obrazovnog sustava, financijska nesigurnost, razmišljanje o karijeri i uspjehu samo su neke od misli koje te mogu početi gušiti dok si mlada.

13. Siječnja 2016 10:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

F. Scott Fitzgerald je jednom napisao: "Mladost je san, oblik kemijskog ludila." No, unatoč ovom euforičnom ludilu, može li nas mladost doista izludjeti?

Više i od želje da postanu članovima \'stvarnog svijeta\', mladi danas pate zbog svih previranja koja ih čekaju jednom kad dobiju priliku ući u svijet odraslih. Potraga za onime što želimo samo je još teža jer nam govore da se možemo uzdići do neslućenih visina. I dok čekamo u beskrajnome redu, današnja mladež bori se da dosegne cilj koji im postavlja društvo: uspjeh!

No, što je uspjeh? Financijska sigurnost? Emotivno blagostanje? Ovakva pitanja prestrašila su čitavu generaciju mladih koja srepi od onoga što je pred njima, koja strahuje kad se zapita kako da to uopće postignu u životu.

Unatoč sve većem broju mladih koji studiraju, mladi ljudi suočavaju se s velikom stopom nezaposlenosti. Iako je po statistici Eurostata stopa nezaposlenosti mladih napokon pala s 50% koliko je iznosila 2103. godine na 43,7%, ovi postoci i dalje su jako demotivirajući za domaću mladež.

Odmah nakon upisa u srednju, učenja i sakupljanja što boljih ocjena, dolazimo do državne mature na kojoj biramo više i niže razine. S obzirom na uspjeh na maturi, otvaraju nam se ili zatvaraju vrata fakulteta. Ova su vrata, naši profesori tvrde, put ka boljim prilikama i uzbuđenju. Naravno, nije da se ne slažemo s time, jer studiranje je zbilja uzbudljivo, divno iskustvo koje proširuje vidike! No, strah od našeg novog odabira, edukacijskog puta kojim mislimo da želimo krenuti i utjecaja istog na našu budućnost samo su neke od briga koje more mladu osobu.

I unatoč tome, više od financijske nesigurnosti mlade osobe pogođene su emotivnim previranjima kroz koja prolaze dok strahuju za svoju budućnost. Prebrzo osuđujemo postupke mladih kao glupe, ishitrene i nezrele. Istina, ovo je možda točno za neke od naših postupaka, ali borbe s kojima se mnogi mladi suočavaju jednostavno nitko ne uzima u obzir. Emocije nam divljaju. Studiranje podrazumijeva nove gradove, nove domove, nova prijateljstva, nove veze. Lako je ovo razdoblje života okarakterizirati kao novo, uzbudljivo i prepuno prilika, ali sve to samo pojačava pritisak da proživimo studij u skladu s tim velikim očekivanjima. Napokon, to su dani slave, najbolji period u životu, zar ne? Ali što ako se bojimo svega što nas čeka?

Kažu da je mladost najbezbrižnije razdoblje života, ali svatko tko prolazi kroz ovaj period zna da to nije tako. Velika društvena očekivanja izazivaju stres i nemir. Živimo u svijetu u kojem se uspjeh mjeri visinom plaće, kućom u kojom stanujemo ili bogatstvom životopisa. Očekivanja zbilja mogu početi gušiti.

Možda smo postali tjeskobna generacija u neprekidnom nizu savjesti i svijeti i može biti zbilja teško riješiti se svih strahova kad razmišljamo o budućnosti. Mladost možda više nije "oblik kemijskog ludila" nego jednostavno – izluđujuća.


Tekst je preuzeti i preveden s portala Independent.

L.B./izvor: Independent
foto: Freeimages

Još vijesti