Mojfaks.hr u Vijesti

Zašto se cure srame nekih studentskih smjerova?

Ako završe povijest umjetnosti ili psihologiju samo što si to ne ispišu na čelo. No, ako rasture FER ili Fiziku na PMF-u, spominju to ispod glasa. Tko je tu lud?

16. ožujka 2011 12:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Neki studentski smjerovi kao da nisu za curke, pa one koje ih nekim čudom i upišu osjećaju se kao vanzemaljci ili u najboljem slučaju hermafroditi. Kao da naša civilizacija još uvijek ne dopušta ženama da briljiraju u logičkom razmišljanju, prirodnim zanostima, mehanici i tako tome.

Evo par smjerova gdje se komadi osjećaju kao freakovi:

Matematika

Jauk i bauk vezan za matišu prati većinu ekipe još iz ranih dana osnovne škole. Jednako dečke kao i cure. No, svako tko se ikada zaputio prema matematičkom odjelu PMF-a skužio je kako tamo žena ima skoro ako ne i više nego tipova. Još uvijek, u nematematičkom društvu, te će se cure doživljavati najčešće kao izrodi. Za razliku od dečkiju koji su to veće face što veći korijen mogu išupati.

Fizika

Ponovno. Kao da žene nemaju pojma o gravitaciji, akceleraciji, crnim rupama i kružnom gibanju. Neke su od njih prave majstorice u navedenim disciplinama, ali nekako vam to neće samo tako priznati. Ne vidimo na koji foru fizika mora biti muški faks. I ne vidimo na koju foru cure na PMF-u konstantno većinski izabiru profesorske, a ne injženjerske smjerove. To im je, kao, zadnja slamka spasa da baš ne ispadnu frikuše. 

Strojarstvo

Tu su curke još uvijek rijetki fenomen. Da li zato što se svako malo govori o turbinama, bušilicama, pneumatici i općenito o gigantskim cijevima i šipkama koje se gibaju gore dolje, unutra van. Strojastvo je toliko muškobanjasti faks, da čak kada bi se i neka žena interesirala za tehnologiju mlaznih motora i brodskih turbina, nema šanse da se tamo prijavi osim pod mus.



DIF

Sveučilišno bavljenje tijelom i sportom također ne nailazi na najplodnije tlo kod ženskog roda, osim ako ne žele biti optužene za višak  testosterona. No dobro, kada se sjetim profesorica tjelesnog rijetko koja nije bila rabijatna, nabijena i generalno spremna na sto sklekova u minuti. Čast izuzecima.

FER

Istinabog, tu ima geekova, robota, androida i lutkica na navijanje u svim zamislivim rodovima, no cura na FER-u djeluje ekstra sumnjivo. Onak, teško da će zavesti frajera s kroatistike. Dočim će FER-ovac bez beda dignut neku malu s povijesti umjetnosti. FER nije fer kad se radi o ljepšem spolu.   

Građevina

Opet ista priča. Zašto žene ne bi gradile mostove, vijadukte, podizale nebodere i nadgledale gradilišta. Već je majka priroda odredila ženski rod za proizvodnju i gradnju novih jedinki, zašto tu biološku prednost ne bi iskoristile za novi red cigli i cementa? To što imaju par dojki i maternicu je najbolja moguća profesionalna referencija. Ajmo komadi, svi kolektivno na građevinu! 

Krešimir Dujmović
foto: sxc.hu

Još vijesti