Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Znanstvena nečestitost u radovima - ovo trebate znati o plagijatu!

MojFaks | Vijesti, 02.03.2015.Znanstvena nečestitost u radovima - ovo trebate znati o plagijatu!

Plagijate nalazimo posvuda, od znanstvenih do novinarskih tekstova, a većina studenata ni ne zna što on sve obuhvaća.

Što je to što čini plagijat?
Plagijat je prisvajanje tuđeg autorstva, izdanje tuđeg djela pod svojim imenom. Plagiranje nije samo krađa tuđih djela, već i obmana čitatelja koji misle da čitaju nešto novo.

Postoji nekoliko pojavnih oblika plagijata: Ghostwritter, potpuni plagijat, autoplagijat, plagijat prijevodom, copy&paste plagijat, parafraziranje bez reference i citiranje izvan konteksta, a najčešći oblik plagiranja koji koriste studenti su: prepisivanje tuđih riječi bez prikladnog priznanja izvornog teksta (copy&paste), preuzimanje tuđeg teksta, ali ne doslovno (parafraziranje) i pogrešno citiranje ili citiranje bez konteksta. Ukratko, određene stvari ne smijete staviti u svoj rad, ako niste naveli izvor.

Kod preuzimanja ideja, izreka, statistika, činjenica, izjava i ulomaka morate što vjerodostojnije prenijeti sadržaj koji parafrazirate ili citirate i potrebno je uputiti na izvor: prezime autora, godinu izdavanja i stranicu s koje je tekst prenesen. U razvijenim zemljama se plagijat smatra vrlo teškim etičkim prekršajem.

Ovo trebaš izbjegavati:

- kopiranje cijelog ulomka s interneta
- kopirati ulomak i onda promijeniti ključne riječi ili redoslijed riječi
- ne kopiraj prethodne radove kolega
- ne navodi tuđe rečenice ili riječi bez izvora

U Hrvatskoj većina materijala za studente ne govori o ovim problemima te studenti ni ne znaju što se sve smatra plagijatom. Kod plagiranja nije samo dovoljno znati koliko se jedan tekst preklapa s drugim već treba utvrditi o kojoj je vrsti teksta riječ te u čemu se preklapaju. S obzirom na to da studenti nisu upoznati s problemom plagiranja, oni nenamjerno mogu ukrasti tuđu ideju.
Da je problem plagijata postao toliko velik pokazuje i činjenica da je u njemačkom gradiću Solingenu 2007. godine otvoren muzej plagijata.

I.Č.
foto: Shutterstock


plagijatsve što morate znatikrađakopiranjetuđi autorparafraziranjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se