Mojfaks.hr u Vijesti

Znaš li što ih izdaje: Dečki mogu prepoznati djevojku koja vara

Iako nas uče da se knjiga ne sudi po koricama, dečki ipak prosuđuju djevojku po njenom licu i izgledu – barem kad je kriterij vjernosti u pitanju.

25. rujna 2015 14:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dečki koji sumnjaju u svoje djevojke mogu vrlo lako otkriti je li im nevjerna, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Western Australia zamolili su skupinu muškaraca da pogledaju fotografije 34 različite djevojke o kojima im nisu dali nikakve dodatne informacije. Samo na temelju proučavanja fotografija, dečki su mogli odrediti koje su djevojke u prošlosti varale svoje dečke. Točnost kojom bi to procijenili iznosila je 59%.

Fotografije su im pokazivane u parovima – na jednoj bi bila djevojka koja je svog dečka prevarila barem dvaput u životu, a druga je uvijek bila vjerna dečku s kojim je izlazila.


Stručnjaci vjeruju da karakteristike poput snažno izraženih jagodica ili visoko postavljenih obrva na čelu odaju dojam vjerne i pouzdane osobe.

Znanstvenici tvrde da su muškarci ovu sposobnost razvili evolucijski jer nikada nisu mogli biti sigurni je li dijete koje imaju s nekom ženom zaista njihovo. U članku kojeg su objavili, znanstvenici su napisali: "S obzirom na veliku cijenu odgajanja dijeteta, za muškarce bi sposobnost prepoznavanja varalice bila velika evolucijska prednost."

Studija objavljena prošle godine pokazala je sličnu stvar: osobe s izraženim crtama lica i visokim obrvama češće se percipiraju kao pouzdane, dok manje vjerujemo naboranim osobana, kao i onima upalih obraza.

Psiholozi sa Sveučilišta New York otkrili su da jedan dio našeg mozga odlučuje o pouzdanosti osobe čak i prije nego percipiramo tko je. Mozgu navodno trebaju samo 33 milisekunde da odluči je li neka osoba pouzdana ili ne.

L.B./izvor: The Tab
foto: Freeimages

Još vijesti