Mojfaks.hr u Vijesti

Znate li kako spasiti život? Naučite u Kabinetu vještina!

Jeste li upoznati s vještinama reanimacije (oživljavanja)? Ako imate vozačku dozvolu, vjerojatno ste učili postupak oživljavanja kako biste položili ispit iz prve pomoći u autoškoli. No, sjećate li ga se i biste li ga znali primijeniti? Vjerojatno ne. I niste jedini...

24. rujna 2014 17:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, u sklopu edukacije u autoškolama polaznici uglavnom uče postupak oživljavanja teorijski, ali ne uvježbavaju ga praktično pa se stečeno znanje brzo zaboravlja.

Možda smatrate da to znanje i nije toliko bitno, međutim, postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo super poznavati postupak oživljavanja.



Primjerice:

- možete kolegici/kolegi pokazati pravilan postupak pružanja umjetnog disanja i masaže srca (i pritom ne ispasti budala)
- imate super vještinu za dodati u životopis
- možete nekome spasiti život

Svatko od nas može se naći u situaciji u kojoj je nekome potrebno pružiti pomoć, bilo slučajnom prolazniku ili pak bliskoj nam osobi poput partnera/ice, člana obitelji ili prijatelja. No jedino ako imate potrebna znanja i vještine bit ćete u mogućnosti doista spasiti život.

Upravo zato su djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. Alanom Šustićem 2001. godine osnovali simulacijski centar za reanimaciju (oživljavanje), jedini takav u Hrvatskoj. Cilj im je bio ustanoviti specijaliziranu, posebno opremljenu učionicu u kojoj se polaznici podučavaju medicinskim znanjima, ali i praktičnim vještinama spašavanja ljudskih života.



Polaznici edukacija u Kabinetu vještina su liječnici, studenti medicine i ostalo medicinsko osoblje, ali i tzv. „uniformirani laici" (policajci, vatrogasci, članovi Gorske službe spašavanja) zatim sportski ribolovci, pomorci, itd.

No vrata Kabineta vještina otvorena su i za obične građane laike koji žele naučiti vještine osnovnog održavanja života pa tako nude i tečajeve prilagođene osobama bez ikakvog medicinskog predznanja. Tečajevi u Kabinetu vještina jako su zanimljivi i veoma korisni, a uči se u opuštenoj i veseloj atmosferi.

Detaljnije informacije možete saznati na web i facebook stranici Kabineta vještina.

L.B.

Još vijesti