Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nije dovoljno upisati višu godinu: Znaš li kada možeš ostati bez sredstava na x-ici?

MojFaks | Vodič za brucoše, 07.11.2017.Nije dovoljno upisati višu godinu: Znaš li kada možeš ostati bez sredstava na x-ici?

Svaki redovni student računa na pogodnosti koje mu omogućavaju studentska prava, a pravo na subvencioniranu prehranu jedno je od najdražih i najčešće korištenih među njima.

Ovo posebice vrijedi za kolegice i kolege koji stanuju u studentskim domovima ili unajmljuju privatni smještaj, daleko od roditeljskog doma i mamine kuhinje. Upisom na redovni studij svaki student dobiva smart karticu – iksicu (x-icu) – koja mu vrijedi do kraja studija. Međutim, studentska se prava svake godine moraju obnavljati. Isto vrijedi i za iksice.

...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...


Pravo na subvencioniranu prehranu regulirano je Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata kojemu možete pristupiti ovdje. Svaki bi se student trebao upoznati s onime što u njemu piše, no najvažnije je napomenuti koje su to konkretno situacije zbog kojih bi vas mogla iznenaditi "blokirana" iksica.


Korisnicima MZOS može uskratiti potporu u nekoliko slučajeva:


- kada student upisuje sljedeću akademsku godinu ili upisuje novi studijski program na istoj razini studija, a stekao je manje od 18 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini;

- kada student stekne manje od 36 ECTS bodova u dvije uzastopne akademske godine;

- i u slučaju kada student po drugi put mijenja studijski program te zbog toga treći put upisuje studijski program iste razine studija.


...Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više..


Student koji je izgubio pravo na potporu temeljem stavka 3. ovog članka može ponovno postati korisnik potpore kada je u prethodnoj akademskoj godini stekao 18 ili više ECTS bodova i kada je u dvije uzastopne akademske godine stekao 36 ili više ECTS bodova.


Stanje na svojoj kartici možeš provjeriti ovdje.


...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


Stoga ovo pravo na povoljniju prehranu ne smatrajte bezuvjetnim – za njega ipak valja zadovoljiti određene kriterije.


L.B./foto:arhiva/MojFaks


iksicasubvencionirana prehranaPravilnikgubitak subvencijemenzeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se