Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Početak faksa sve bliže, a oni u panici: Skoro svi brucoši strahuju zbog ove 4 stvari

MojFaks | Vodič za brucoše, 21.09.2016.Početak faksa sve bliže, a oni u panici: Skoro svi brucoši strahuju zbog ove 4 stvari

Došao je rujan, bliži se početak akademske godine, polako se pripremaš za predavanja. Neki od vas već su spakirali kofere i preselili se u drugi grad...

>> Ako ste ove godine upisali faks - obavezno provjerite naš 'Vodič za brucoše'

Ove je jeseni sve drugačije, ne vraćaš se u školske klupe, bit ćeš odvojen od svojih prijatelja, mnogo vas i od svoje obitelji. Znamo da te sve to pomalo straši, ali ne brini, nisi jedini koji ima strahove od prvog dana faksa.

"Imat ću cimere iz pakla"foto: Shutterstock

Mnoge od vas koji će ove godine živjeti u studentskom domu ili iznajmiti stan strah je da će ih zapasti loši cimeri: nećete pronaći zajednički jezik, cimeri će biti neuredni, preglasni (zbog čega nećeš imati mira za učenje i spavanje)... No druga strana medalje je ta da ćeš možda steći prijatelje za cijeli život.

Naravno, ne garantiramo ti kako ćete ti i cimer/ica postati najbolji prijatelji, ali nikad ne znaš, možda ti s vremenom nešto što te kod njega/nje živciralo, postane super. Bitno je da se previše ne svađate te da uvijek pokušate pronaći zajednički jezik.

"Bit ću kao Pale sam na svijetu"foto: Shutterstock

Iako vjerojatno nećeš studirati s ljudima s kojima si išao u srednju i koji su ti prijatelji, ne očajavaj! Faks je odlično mjesto za sklapanje novih prijateljstava. Na početku će ti izgledati kao da se svi drugi odmah sprijateljuju, svi osim tebe. Vjeruj nam, i njima se tako čini za tebe.

Znamo da upoznavanje novih ljudi nije lako, ali većina je u istoj poziciji kao i ti. Nemoj u strahu stajati sa strane, pričaj s ljudima s kojima nikada ne bi pričao/la, ne boj se pokrenuti razgovor i priđi nekome tko stoji sam, bit će vrlo sretan/a što ga je netko/ju zamijetio.

"Ovo je previše za mene"foto: Shutterstock

Na početku će ti se činiti kako je fakultet previše za tebe. Previše je gradiva za naučiti i seminara za napisati. Samo se sjeti kako si se tako osjećao/la i na početku srednje škole i koliko si brzo, nakon samo par tjedana, shvatio/la da samo trebaš uhvatiti taj tempo pa će sve biti lakše. Tako je i s fakultetom, samo se trebaš priviknuti na taj način rada.

Kao što ti je teže svaki puta kada kreneš s nečim novim, tako je i s faksom. Najgore što možeš napraviti je obeshrabriti se odmah na početku i uvjeriti se da ti to ne možeš. Iako si na faksu, ne očekuje se od tebe da sve znaš. Možeš i pasti i pogriješiti.

"Zašto sam ovo upisao?"foto: Shutterstock

Normalno se prvih par mjeseci pitati se zašto si upisao/la ovaj fakultet, je li on stvarno za tebe, jesi li dovoljno pametan/na za njega. Kada ti se to dogodi, podsjeti se zašto si upravo taj fakultet htio/htjela upisati. Ako taj fakultet nije bio tvoj prvi izbor, ipak mu daj šansu.

Ako na kraju i shvatiš da taj studij ipak nije za tebe, nećeš biti ni prvi ni posljednji koji će odustati ili se prebaciti na neki drugi fakultet. Dosta studenata ni ne završi prvi faks na kojem su počeli studirati.

* * *

Brucoška je godina samo jedna i ta će godina brzo proći.
Na faksu možda neće sve uvijek završiti onako kako si ti to isplanirao/la (većina toga neće), ali ćeš iz svega toga nešto naučiti, a postat ćeš i samostalna i odgovorna osoba.

Univerzalnog recepta za uspjeh nema, samo se treba opustiti i uživati.

Nikolina Pelizzotti
foto: Shutterstock


strahovibrucoši2016prvikoraciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se