Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Akademska godina pri kraju, a novaca nema: Zašto nisu isplaćene stipendije zagrebačkim studentima slabijeg ekonomskog statusa?

MojFaks | Akademska četvrt, 25.04.2019. Akademska godina pri kraju, a novaca nema: Zašto nisu isplaćene stipendije zagrebačkim studentima slabijeg ekonomskog statusa?

Studenti slabijeg ekonomskog statusa iz Zagreba i dalje čekaju svoju stipendije. Novčane potpore su trebale biti isplaćene davnih dana, a budući da se akademska godina bliži svom kraju, postavlja se pitanje, što se dogodilo s novcem za stipendije?

"Travanj ima još svega nekoliko dana, akademska godina se bliži kraju, a studentice i studenti još nisu dobili ni kune stipendije.", rekla je za 24sata, tužnim glasom, studentica Zagrebačkog sveučilišta.

Foto: MojFaks

Grad Zagreb, naime, još uvijek nije isplatio stipendije učenicima i studentima slabijeg ekonomskog statusa, kao ni učenicima s invaliditetom, piše 24sata. Iz grada u kašnjenju ne vide problem. Dapače, ističu kako vode "sustavnu brigu o potrebama najranjivijih skupina građana".


Studenti više ne mogu čekati


"U proteklih jedanaest godina Grad Zagreb je stipendirao 463 učenika i studenata slabijega socijalnog statusa te 458 učenika i studenata s invaliditetom, za što je utrošeno više od 25.000.000,00 kuna.", objašnjavaju.

Izvor: MojPosao

Iz Grada poručuju da je ove godine natječaj za Stipendije Grada Zagreba za studente slabijeg socijalnog statusa bio je raspisan nešto ranije nego inače pa su shodno tome i privremeni rezultati bili gotovi ranije, točnije, u siječnju. Ističu da su se konačni rezultati čekali sve do 8. travnja, a potpisivanje ugovora te isplata toliko očekivane stipendije se još uvijek čeka. Kada će točno učenicima i studentima isplatiti stipendije, u Gradu Zagrebu ne otkrivaju.

...Je li moguće istodobno primati više novčanih potpora? Da, studenti mogu primati dvije stipendije istovremeno – evo kako...


"Nakon potpisivanja ugovora o korištenju Stipendija, korisnicima će biti isplaćeni mjesečni iznosi unazad, učenicima od 1. rujna 2018. do potpisivanja ugovora, a studentima od 1. listopada 2018. do potpisivanja ugovora te će se dalje isplaćivati u mjesečnim obrocima.", kažu iz Grada.


No ističu i kako se dodjelom Stipendija nastoji se potaknuti mlade – učenike i studente koji su se zbog invaliditeta, različitih socijalnih, obiteljskih i drugih životnih okolnosti našli u riziku i/ili nepovoljnoj situaciji, na završetak srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. No, studentica s kojom su razgovarali novinari 24sata kaže da joj riječi ništa ne znače.

Foto: Darko Ba/MojFaks

"Činjenica da će svi novci sjesti retroaktivno ne pomaže puno onima koji su Uskrs morali provesti u oskudici jer jedva krpaju kraj s krajem. Takvim studentima, koji uz obaveze na fakultetu uredno i rade, no i dalje ne mogu pokriti sve troškove, vrijeme je veoma bitan faktor pa bismo ovim putem apelirali na što bržu isplatu stipendija.", priča studentica.

...Studentica napisala pjesmu o zakašnjeloj stipendiji: 'Draga stipendijo, postali smo siromasi, dođi pa nas spasi'...


U Gradu kažu da će ove godine dodijeliti 30 stipendija učenicima slabijeg socijalnog statusa, 30 stipendija studentima slabijeg socijalnog statusa, tri stipendije studentima poslijediplomskih studija slabijega socijalnog statusa, 21 stipendiju učenicima s invaliditetom i 14 stipendija studentima s invaliditetom.

"Želim da vam ova stipendija osigura što bezbrižniji nastavak učenja te još bolje rezultate u daljnjem obrazovanju.", poručio je studentima gradonačelnik Milan Bandić na prošlogodišnjem potpisivanju ugovora o stipendijama.

Izvor: Unsplash

Kojeg će datuma ove godine učenici i studenti koji su ostvarili pravo dobiti nekakav novac, u Gradu ne znaju. No jedno je sigurno - neće prije nego se na službenoj dodjeli fotografiraju s gradonačelnikom.

MojFaks
izvor: 24sata
foto: Unsplash


stipendijenema novcastipendije za studente slabijeg ekonomskog statusaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se