Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Cijene školarina i stanarina guraju studente 'preko ruba'

MojFaks | Akademska četvrt, 24.06.2016.Cijene školarina i stanarina guraju studente 'preko ruba'

Anketa koju je provela Unija studenata u Irskoj pokazala je da gotovo dvije trećine studenata ne stiže na predavanja zbog poslova koje obavljaju kako bi pokrili troškove života.

Cijena visokog obrazovanja postaje prevelikim opterećenjem za većinu studenata, pokazalo je istraživanje irske Unije studenata. 87% studenata boji se da će morati odustati od studija, ako se cijene ne korigiraju.

Online anketa koju je ispunilo 878 studenata diljem Irske pokazala je da su tri četvrtine studenata radile i paralelno pripremale ispite, a čak 63% ispitanika izjavilo je da ne odlazi na predavanja zbog posla.

Tri četvrtine ispitanika izjavilo je da rade više od 15 sati tjedno, a čak 67% njih tvrdi da posao loše utječe na njihove ocjene i uspješnost na fakultetu.

Predsjednik Unije studenata Kevin Donoghue kaže da cijena obrazovanja gura studente prema rubu i točki pucanja.

"Većina nas više si to ne može priuštiti, a kompromisno rješenje zapošljavanja kako bismo uopće nastavili studirati dovodi nas do burnouta i smanjuje naš akademski uspjeh", kaže. Također tvrdi da stopa odustajanja od fakulteta direktno ovisi o cijeni obrazovanja.

Kaže da je gotovo 60% studenata preskakalo obroke jer nisu imali novca za njih, a pozvao je i ministra obrazovanja, Richarda Brutona, da povisi stipendije, smanji troškove upisa fakulteta, ali i studentskog smještaja.

22-godišnja Katie Quinlan strahuje da će morati odustati od faksa zbog sve većih životnih troškova. "Ubrzo nakon upisa na fakultet moj se otac ozlijedio na poslu pa su nas dodatno opteretili i visoki troškovi liječenje", objašnjava.

"Do trenutka kad sam upisala treću godinu faksa roditelji su već jedva spajali kraj s krajem: sestra je također htjela upisati fakultet, a brat je još uvijek u školi. Svake godine borim se da zaradim dovoljno novca, ali nema dovoljno posla. Stanarine i životni troškovi sve su veći, a roditelji mi pomažu da ih pokrijem. Zbog toga osjećam krivnju", objašnjava Kate.

Iako je puno puta razmišljala o odustajanju, roditelji su je odgovorili od toga.

L.B./izvor: Irish Times
foto: Pixabay


školarinetroškovi životaodustajanje od fakultetaIrskaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se