Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jeste li znali da Hrvatski studiji nisu fakultet već imaju status podružnice?

MojFaks | Akademska četvrt, 22.11.2016.Jeste li znali da Hrvatski studiji nisu fakultet već imaju status podružnice?

Jedini fakultet u Hrvatskoj koji nema status pravne osobe su Hrvatski studiji. To je zato što za razliku od drugih studija koji su zapravo fakulteti, Hrvatski studiji su zapravo "sveučilišni centar sa statusom podružnice".

Ako ste se pitali što to znači, evo odgovora: Hrvatski studiji nemaju isti stupanj autonomije kao drugi hrvatski fakulteti, nemaju vlastiti OIB niti odvojene financije nego sve dijele s Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu.

Ove informacije mogu se pročitati na portalu h-alter.org, gdje još piše da Hrvatski studiji nemaju pravo mijenjati studijske programe te uvođenju novih, a o plaćanju studenata demonstratora ne odlučuje ni Uprava fakulteta niti djelatnici.

Na Hrvatskim studijima nije moguće studirati dvopredmetne kombinacije na diplomskom studiju iako se izvode dvopredmetni preddiplomski studiji


Profesor Pavel Gregorić iz Odjela za filozofije, rekao je za h-alter.org da zbog toga što je nemoguće na Hrvatskim studijima upisali diplomski dvopredmetni studij, njihovi studenti će i dalje biti neravnopravni studentima društvenih i humanističkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu koji na diplomskoj razini mogu nastaviti studirati oba predmeta koja su studirali na preddiplomskoj razini.


Izvor: szi.irb.hr
 
Suvremeni dio priče započeo je u veljači ove godine kada je rektor odlučio pokrenuti Odluku o imenovanju Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa, znanstveno-nastavnoga profila i ustroja Hrvatskih studija. Tom je odlukom Hrvatskim studijima zabranjeno zapošljavanje, promjena postojećih ili osnivanje novih studijskih programa te izbori u znanstveno-nastavna zvanja. Kao rok do kojeg bi Odbor donio neke zaključke naveden je 30. rujna, do kada bi trajala i spomenuta blokada. Rok nije ispoštovan, Odbor nije donosio zaključke, a iz Rektorata nisu stizale nikakve novosti. Sve do proslave Dana Sveučilišta 3. studenoga kada je rektor pozvao sve pročelnike odjela HS-a na sastanak na kojem je rečeno da će Odbor donijeti neke odluke u sljedećih mjesec dana, pišu na h-alteru.

U Odboru nema predstavnika Hrvatskih studija, a nameće se pitanje: zašto?


U službenom izvješću sa sastanka koje je potpisalo šest pročelnika odjela HS-a stoji: "Na upit o tome zašto u Odboru nema predstavnika Hrvatskih studija izabranih od strane ZNV-a, rektor se najprije osvrnuo na sam postupak izbora voditelja te spomenuo kako je on proveo anketu među zaposlenicima na osnovi koje je zaključio da na HS-u ne postoji jedna ili dvije struje nego čak tri ili četiri struje. Iz tog je događaja Rektor zaključio da ZNV nije tijelo koje bi moglo izabrati svoje predstavnike u Odbor" , piše h-alter.

Image result for question mark gif

Rektor je pritom zaboravio činjenicu da je voditelj imenovan u travnju, dok je Odbor imenovan čak dva mjeseca prije. Uputili smo nekoliko mailova Sveučilištu, no iz Ureda za odnose s javnošću rečeno je da su mailovi proslijeđeni Rektoru pa će on odlučiti hoće li dati komentar ili ne, izvještava portal h-alter.

Studenti  uzeli stvar u svoje ruke pa poslali pismo Senatu


Očekivanja u vezi ovog studija iz 2014.
, koje je iznio tadašnji ministar obrazovanja, Vedran Mornar, stoji da moraju formirati prepoznatljiv identitet te se isprofilirati po pitanju znanstvene djelatnosti kako bi se izbjeglo preklapanje sa studijskih programima drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Uslijed burnih događanja aktivirale su se studentske udruge nazvavši svoju inicijativu Studenti govore. Inicijativa se sastoji od čak šest udruženih studentskih udruga HS-a koje su odlučile djelovati u vidu otvorenog pisma Senatu, u kojem su iznijeli probleme u tri glavne točke. U sklopu inicijative održana je i tribina Rektore, imamo problem na kojoj su kao govornici sudjelovali prof. Pavel Gregorić, bivši ministar znanosti i tehnologije Hrvoje Kraljević, stručni suradnik s FFZG-a Robert Faber, odvjetnica Nicole Kwiatkowski te bivši predsjednik Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović, piše h-alter.

Rok za ispunjenje zahtjeva iz Pisma očekivanja je tri godine, što znači da bi se Sveučilište gore spomenutim zahtjevima trebalo pozabaviti i riješiti ih do prosinca 2017.

Više o ovoj zavrzlami možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Hrvatski studiji


Hrvatski studijistudijirektorfakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se