Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne znaju za burzu: Provjerite koji studenti do posla u Hrvatskoj dolaze i prije nego što dobiju diplomu

MojFaks | Akademska četvrt, 01.03.2018.Ne znaju za burzu: Provjerite koji studenti do posla u Hrvatskoj dolaze i prije nego što dobiju diplomu

Od trenutka diplomiranja do pronalaska posla obično ne prođe više od tri mjeseca. U pravilu, tri mjeseca od diplomiranja svi su zaposleni...

Dok se mnoga visoka učilišta ne mogu pohvaliti visokom stopom zapošljivosti svojih bivših studenata, to polazi od ruke Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, čiji diplomandi posao pronađu i prije no što im bude uručena diploma, a na burzi rada često gotovo da ne provedu ni dana, piše Glas Slavonije.

Sredinom veljače Odjel je promovirao 48 magistara matematike i magistara edukacije matematike i informatike, od kojih su čak 43 u trenutku promocije već bila zaposlena i to u Hrvatskoj. Većina njih, osim u školstvu, zaposlena je u IT tvrtkama, bankama i osiguravajućim društvima, a nekoliko ih je postalo zaposlenicima Odjela za matematiku. Upravo u tim sektorima studenti obavljaju stručnu praksu, koja ih nerijetko dovede do stalnog zaposlenja.

...Ništa kopiranje, ništa kupovanje: Na ovom hrvatskom fakultetu studenti besplatno 'skidaju' knjige s popisa literature...


"Prema statistikama Odjela, od trenutka diplomiranja do pronalaska posla obično ne prođe više od tri mjeseca. U pravilu, tri mjeseca od diplomiranja svi su zaposleni. Pritom treba naglasiti da se zbog velike potražnje magistri matematike smjera Matematika i računarstvo najčešće zapošljavaju već krajem studija", riječi su prof. dr. sc. Kristiana Sabe, pročelnika Odjela, koje svaki maturant naklonjen matematici i informatici treba čuti.

...Koristili ih umjesto kalkulatora – profesorima prekipjelo: Ovaj hrvatski fakultet zabranio je korištenje mobitela...


Na Odjelu za matematiku izvode se preddiplomski studij matematike te preddiplomski studij matematike i računarstva. Nakon završetka preddiplomske razine studenti mogu upisati diplomski studij matematike - smjer Financijska matematika i statistika; diplomski studij matematike - smjer Matematika i računarstvo ili diplomski nastavnički studij matematike i informatike. Koji god studij odabrali, što se tiče zaposlenja, studenti neće pogriješiti.

"Naši studijski programi, posebice oni diplomski, znatno se razlikuju od sličnih u Hrvatskoj. Uz jake matematičke temelje, bazirani su na konkretnim primjenama matematike. Iskustva pokazuju da poslodavci upravo to prepoznaju. Tu svakako treba uzeti u obzir i opći trend prema STEM području, koje je, po meni, od presudne važnosti za budućnost razvoja gospodarstva naše zemlje", kaže pročelnik, osvrćući se na nedavnu studiju Sveučilišta Kalifornija.

...Krenuo novi studij koji će poboljšati domaći IT sektor: Interes studenata nadmašio sva očekivanja...


"Rezultati studije pokazali su kako osobe koje posjeduju jake matematičke i socijalne vještine mnogo bolje zarađuju od osoba koje imaju ili samo jednu ili ni jednu od tih dviju vještina te se očekuje da će u sljedećih tridesetak godina ta razlika u zaradi biti sve veća. Zbog toga očekujem da će, usprkos svojoj zahtjevnosti, studijski programi Odjela za matematiku postajati još atraktivniji našim srednjoškolcima", zaključio je pročelnik Sabo.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock


Sveučilište J. J. StrossmayeraOsijekOdjel za matematikuKristian SabomatematikaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se