Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'350 kuna da ti izdaju diplomu koju si zaslužio': Studenti nam otkrili za što im je žao dati novce tijekom studiranja

MojFaks | Akademska četvrt, 29.01.2018.'350 kuna da ti izdaju diplomu koju si zaslužio': Studenti nam otkrili za što im je žao dati novce tijekom studiranja

Poznato je da studiranje nije baš jeftin 'sport', osobito kada ste brucoš pa morate platiti upisnicu, indeks, iksicu i još koju 'sitnicu'. No, osim brucoša u trošku su i malo 'stariji' studenti jer osim što moraju iz godine u godinu plaćati upisnicu za višu godinu, skripte, knjige itd., neki moraju platiti i vlastitu diplomu.

Svake godine tijekom školovanja na fakultetu gotovo svi studenti dožive "mali osobni bankrot" - barem na kraju mjeseca. Dok plate kopiranje skripti, knjige, molbe, upisninu itd. studentima novčanik postane depresivno prazan.

...Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima...


...O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta...


...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...


Primjerice, studenti koji studiraju pravo morat će kopirati hrpu debelih knjiga (sretni su oni koji mogu već dobiti nečije skripte) i jednu platiti preko sto kuna što nije malo. Osim što su uz umirovljenike već najsiromašniji dio populacije u Hrvatskoj, još k tome ponekad moraju izdvajati hrpu novca na nepotrebne stvari, poput molbe. Upravo smo o tome razgovarali sa studentima i pitali ih za što im je uvijek žao dati lovu kada je riječ o studiranju. Ovo su neki od odgovora:

"Svake godine mi je žao dati za pokaz. Uvijek se nećkam treba li mi, iako je 100 kn. Na kraju ga uvijek uzmem", studentica komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

"Glupo mi je plaćati konferencije i seminare. Sustav podrške nije razvijen i osim ako ne pišeš neformalno molbe nema šanse da faks pokrije ni kotizaciju, a kamoli put i smještaj",
studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

"Ako želiš studirati vani i dati dokaz o položenom predmetu, faksevi traže silabus, detaljni opis kolegija s literaturom. To na FPZG dođe 10 kuna po stranici. Bacanje novca." bivši student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

"Full iskreno – žao mi je trošiti lovu na seminare koji su ispod 8 stranica. Bilo ih je tona, a morali su biti ispod 8 stranica, u boji i u uvezu. Najgore potrošena lova ikad!", student Sveučilišta Sjever.

"Mrzim trošiti lovu na one proklete upisne listove. Na većini fakseva je to besplatno. Kod mene nije. Svaka godina me košta jednu kavu manje. A mogli smo to kopirati", studentica Pravnog fakulteta u Splitu.

"Troškovi upisa od cca 100 kuna godišnje za koje dobiješ par papira, upalu mišića od stajanja u redu i ljuti pogled tete referadače", studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Ne znam naplaćuju li se neke gluposti poput prijepisa ocjena. Takve birokratske stvari mi idu na živce i uvijek mi je žao dati lovu za to. Mislim da se na Pravnom fakultetu plaća i ispisnica ako želiš odustati od studiranja", student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Mrzim davati lovu na nepotrebne stvari na fakultetu. Primjerice, za iksicu ako si izvanredni student i ona ti ne vrijedi ništa. Da, ja sam to u Zadru morala platiti", studentica Sveučilišta u Zadru.

"Uvijek mi je žao dati novac za kopiranje cijele tuđe bilježnice jer mi fali par stranica, a znam da neću ni pogledati", student PMF-a.

"Žao mi plaćati printanje skripti i scan/print lit za učenje na prvoj godini. Na drugoj godini sam si kupila na 2. god sam si kupila eBook reader pa nisam više morala ništa printati",
studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

"Za one troškove upisnog materijala ili kako su već upakirali taj shit od pravljenja indeksa, iksice, upisnih listova. I pokaz isto, jer Promet Split je sr*nje što triba crknut", studentica Filozofskog fakulteta u Splitu.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Žao mi je platiti upisninu (+indeks, 300-500 kuna godišnje), prijepise, naknadne upise ocjena i što sve još neće smisliti, a da je takve prirode. E i da, 'obavezna' promocija u iznosu od 600-tinjak kuna", student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"FESB tada nije bio hit pa sam upao besplatno, skripte lako dostupne, spiza u menzi jeftina... Teško mi je bilo prihvatiti da profesori prodaju svoje knjige na prvim predavanjima pa to nisam ni kupovao, bilo je par takvih slučajeva", bivši student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

"Dakle, nisam nikad podigao diplomu. Razlog? 350 kuna. Zaista ne vidim zašto bih platio 350 kuna da mi fakultet izda dokument koji sam zaslužio u četiri godine školovanja. FFZG je u pitanju, čisto da se zna", bivši student Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Upisnine su bezvezni trošak. Platiš u referadi 250 kuna da bi teta isprintala jedan papir za zdravstveno i upisala tri slova u indeks", studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Diplomu preddiplomskog studija nikad nisam podignuo jer ne vidim nigdje opravdanje troška od 300 kuna za printanje jednog papira",
student Hrvatskih studija.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Na ovu temu su se nadovezali i neki profesori koji kažu da bi bilo dobro ukinuti indeks i uvesti e-indeks, a bivši student jednog britanskog državnog sveučilišta kaže da pri ceremoniji dodjele diplome studenti dobivaju prsten koji moraju platiti. Nekoliko tjedana prije same promocije studenti moraju ispuniti obrazac s dimenzijama prsta i uplatiti traženi iznos za ovaj komad "nakita".

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks/Pixlr


troškovinovacplaćanje na fakultetustudentitrošakKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se