Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Niste dobili stipendiju? Evo što možete učiniti da vas fakultet OSLOBODI PLAĆANJA školarine

MojFaks | Akademska četvrt, 19.01.2018.Niste dobili stipendiju? Evo što možete učiniti da vas fakultet OSLOBODI PLAĆANJA školarine

Studenti koji su se prijavili na natječaj za državne stipendije jučer su mogli vidjeti pomaknutu rang listu i vidjeti jesu li ipak ostvarili pravo na novčanu potporu. No, studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa mogu djelomično odahnuti ako pravo na stipendiju nisu ostvarili jer postoji još jedna opcija pomoći u školovanju.

Sredinom ovog tjedna, na službenoj Facebook stranici Državne socio-ekonomske stipendije osvanula je obavijest o tome da studenti koji nisu ostvarili pravo na stipendiju na temelju spomenutog statusa i dalje mogu iskoristiti mogućnost za rasterećenje od plaćanja školarine.Riječ je o programskim ugovorima o financiranju koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo s visokim učilištima u Hrvatskoj. Tim ugovorima su se sveučilišta obvezala da će dio financijskih sredstava utrošiti na aktivnosti za olakšanje pristupa studiju studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa.

Ugovori su sklopljeni za akademske godine 2015./2016., 2016/2017. i 2017./2018.


Kontaktirali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako bismo saznali više detalja o ovoj mogućnosti koja će sigurno razveseliti studente. Na Facebook stranici Državne socio-ekonomske stipendije stoji da bi studenti trebali kontaktirati svoje visoko učilište kako bi dobili više informacija o uvjetima i načinu podnošenja zahtjeva za oslobađanje od plaćanja školarine na temelju slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

...Nove rang liste dobitnika državne stipendije: Pogledajte kakvo je stanje nakon promjene praga natječaja...


...Novi kriteriji za dodjelu državne stipendije: Studenti u domovima neće biti zadovoljni...


"Programskim ugovorima koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo s visokim učilištima javna visoka učilišta obvezala su se da će dio financijskih sredstava ugovora utrošiti na aktivnosti za olakšanje pristupa studiju studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa. Prihvatljive aktivnosti su sve vrste direktnih potpora studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa koje im mogu pomoći (stipendije, oslobođenje od školarine, sredstva za knjige i sl.) Programski ugovori su javno dostupni na službenim strancima Ministarstva znanosti i obrazovanja na poveznici. Kako se radi o obvezi javnih visokih učilišta dodatne informacije o aktivnostima za olakšanje pristupa studiju studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa mogu se zatražiti od pojedinog javnog visokog učilišta", kazali su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Izvor: Shutterstock

U slučaju da prije dva dana niste pronašli svoje ime na revidiranoj rang listi dobitnika državne stipendije, provjerite ovaj link s programskim ugovorima te se javite direktno svom fakultetu.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Državne socio-ekonomske stipendije


državna stipendijaslabiji socio-ekonomski statusplaćanje školarineKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se