Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nova najljepša sveučilišna knjižnica: osječki studenti učit će u multimedijalnom centru s dnevnim boravkom

MojFaks | Akademska četvrt, 30.08.2016.Nova najljepša sveučilišna knjižnica: osječki studenti učit će u multimedijalnom centru s dnevnim boravkom

Zgrada knjižnice u kampusu trebala bi biti završena za dvije godine. Pogledajte kako će izgledati!

Na prostoru Sveučilišnog kampusa niče nova zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek (SKIMCO). SKIMCO zauzima površinu od 5535 četvornih metara, nalazi se na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta u bivšoj vojarni Drava, danas sveučilišnom kampusu.

Arhitektonski koncept potpisuje tvrtka Sangrad iz Zagreba, a gradnju izvodi osječka tvrtka Gradnja.

Zgrada će imati dva kata i niz sadržaja: uz knjižnicu i čitaonicu, multimedijalne sadržaje, uključujući brojne kazališno-scenske prostore. Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 130,8 milijuna kuna.

"Gradnju smo podijelili u nekoliko faza, a u tijeku je prva faza gradnje. Ona podrazumijeva gradnju podzemne etaže, gdje će se nalaziti arhiva za sve vrijedne primjerke knjiga. Takvog prostora još nema u Osijeku i šire, tako da će to biti vrlo kvalitetan prostor", kaže za Glas Slavonije prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.
foto: Gradnja

Nakon prve faze planiraju konkurirati za sredstva preko EU fondova kako bi krenuli u drugu fazu gradnje građevine, potom slijedi visoki rohbau te na kraju opremanje zgrade. Radovi u prvoj fazi trebaju završiti do kraja ove godine, građevinska dozvola za sljedeću fazu već je ishodovana, kao i projekt koji je već pripremljen.

Gradnja zgrade trebala bi trajati 36 mjeseci, do sada je pošlo 12 mjeseci, dakle za dvije bi godine trebalo završiti s nadogradnjom i opremanjem zgrade. No, to će ovisiti o financijskim mogućnostima.

"S obzirom na to da znamo u kakvim uvjetima Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek sada radi, kao i da već godinama nemaju dovoljno prostora za bogatu građu koju posjeduju, realizacija ovog projekta bit će velik korak naprijed. To neće biti samo knjižnica, nego mnogo više od toga, moderni multimedijski centar s dnevnim boravkom i mnogo drugih korisnih prostora za studente, profesore, ali i širu javnost", zaključuje prorektor.


foto: Gradnja

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Željko Turkalj i ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Dubravka Pađen Farkaš, istaknuli su kako se radi o povijesnom trenutku za osječko sveučilište, grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, jer počinje gradnja, koja će kasnije rezultirati ponosom Sveučilišta, Grada i Županije.

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, kaže da je riječ o važnom projektu "jer moderno sveučilište ne može djelovati bez moderne knjižnice".

Više ilustracija knjižnice i multimedijskog centra pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije, Moj Osijek
foto: Gradnja


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayerasveučilišna knjižnicamultimedijalni centarSKIMCOKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se