Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Novi program kreditiranja studenata: Kamata za život i školarinu 2,5 posto

MojFaks | Akademska četvrt, 02.08.2016.Novi program kreditiranja studenata: Kamata za život i školarinu 2,5 posto

Maksimalni iznos kredita za pokriće troškova života iznosi 300 eura mjesečno uz uvjet da su u tu svotu uključene i ostale stipendije i krediti iz drugih izvora.

Za kandidate koji koriste subvencionirani smještaj u studentskom domu svota za pokriće troškova života iznosi najviše 150 eura mjesečno.

"Nedovoljno je poznato da studenti Sveučilišta u Rijeci, u hrvatskim uvjetima i objektivno usporedivo, po svim kriterijima, imaju najbolju podršku ukupnom standardu života i rada", kazao je prorektor za poslovanje Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Jože Perić za Novi list.

Tu svoju tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je ove godine riječko Sveučilište inoviralo svoj dugogodišnji program kreditiranja studenata čime su studentski krediti postali još dostupniji i povoljniji.

"Program kreditiranja studenata, u suradnji sa Zagrebačkom bankom, posebno sada kada je inoviran ne samo što je jedini u Hrvatskoj, već je i izuzetno povoljan. U narednim godinama nastojat ćemo da uvjeti budu još povoljniji i da nešto slično, a prema starijim iskustvima, pripremimo i za sve zaposlenike Sveučilišta", najavljuje prorektor.

Studentski krediti riječkog Sveučilišta financiraju se iz riznice te im nije namjena ostvarivanje niti zarade, a ni povećanje riznice, već potpora studentima. Riječ je o fondu koji su osnovali Sveučilište u Rijeci, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i druge pravne i fizičke osobe radi kreditiranja studenata. Namjena riznice je da na tržištu ostvaruje prinos koji se koristi za subvencioniranje kamate u kreditiranju studenata Sveučilišta u Rijeci. Kamate se subvencioniraju tako da korisnik za vrijeme korištenja kredita ne plaća interkalarnu kamatu.

Sveučilište u cijelosti subvencionira kamatu za iskorištena sredstva za vrijeme korištenja i počeka za sve korisnike kredita koji se nalaze na listi korisnika kredita, a rok vraćanja kredita je maksimalno deset godina uz mogućnost korištenja počeka do dvanaest mjeseci nakon završetka studija. Za sve studente koji završe studij bez zaostataka Sveučilište će subvencionirati kamatnu stopu kredita u otplati do kamatne stope visine 2,5 posto.

Pravo na kredit imaju studenti kojima se kreditiraju troškovi života i troškovi školarina. Maksimalni iznos kredita za pokriće troškova života iznosi 300 eura mjesečno uz uvjet da su u tu svotu uključene i ostale stipendije i krediti iz drugih izvora. Za kandidate koji koriste subvencionirani smještaj u studentskom domu svota za pokriće troškova života iznosi najviše 150 eura mjesečno.

Prilikom javljanja na natječaj za kredit studenti mogu ostvariti dodatne bodove na temelju svoje uspješnosti u studiranju, ali i temeljem socijalnog kriterija, kao i temeljem invaliditeta.

Studenti imaju pravo zatražiti i mirovanje kredita ako ne upišu narednu godinu studija, a pod opravdanim razlozima smatraju se bolest, trudnoća, vojni rok te period do godine dana starosti djeteta. Mirovanje kredita može se zatražiti najviše dva puta, a za to vrijeme banka obračunava troškove kamata.

L.B./izvor: Novi list
foto: Shutterstock


Sveučilište u Rijecikreditiranje studenatakamataJože PerićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se