Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon treće godine – put Zagreba, Orašja ili Slovenije? Osječki studenti prosvjeduju jer ne mogu nastaviti studirati na svom fakultetu

MojFaks | Akademska četvrt, 17.12.2019.Nakon treće godine – put Zagreba, Orašja ili Slovenije? Osječki studenti prosvjeduju jer ne mogu nastaviti studirati na svom fakultetu

Studenti prediplomskoga studija Socijalnoga rada pri Pravnome fakultetu u Osijeku, u nadi da će se napokon otvoriti pitanje njihove budućnosti u budućnosti ovog studija, organiziraju mirni prosvjed 18.12. u 9:30 sati.

Studenti preddiplomskog sveučilišnog studija Socijalni rad Pravnog fakulteta u Osijeku organiziraju prosvjed, a održat će ga u srijedu, 18. prosinca u 9:30 sati ispred Rektorata, kada je najavljena i sjednica Senata.


Upiti su poslani svim nadležnim tijelima, a od nikoga nemaju konkretne odgovore


Ovim prosvjedom studenti iskazuju nezadovoljstvo dosadašnjim razvojem studija, ali i zabrinutost za budućnost studenata Socijalnog rada u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Naime, već nekoliko mjeseci pokušavaju kontaktirati nadležne osobe i službe Fakulteta i Sveučilišta kako bi dobili jasne i konkretne odgovore na pitanje uvođenja diplomskog studija Socijalnog rada. Osnivanje diplomskog studija najavljeno je još od osnutka studija 2017./2018. akademske godine, ali otad se po tom pitanju ništa nije poduzelo. Upiti su, kako tvrde studenti, poslani na nekoliko adresa: rektoratu osječkog Sveučilišta, rektoru Sveučilišta, prof. dr. sc. Vladi Gubercu, upravi Pravnog fakulteta u Osijeku, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Županijskom uredu Osječko-baranjske županije, gradu Osijeku, gradonačelniku grada Osijeka, Ivanu Vrkiću, zamjenici gradonačelnika Žani Gamoš te tadašnjoj dekanici Pravnog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Renati Perić, navode studenti. Do danas nisu ni od koga nisu dobili konkretne odgovore, već samo diplomatsko prebacivanje nadležnosti, stoji u priopćenju studenata.

Studenti su primorani iseliti iz Osijeka i upisati diplomski u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji


Organizirali su sutrašnji prosvjed u nadi da će se nešto promijeniti i da će netko napokon čuti njihov glas. U slučaju da se ne uvede diplomski studij socijalnog rada, studenti će biti primorani nastaviti studiranje u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji. "Suočeni smo s činjenicom da bi studenti koji su trenutno na trećoj godini sljedeće akademske godine prema svemu sudeći trebali napustiti ovo Sveučilište, uputiti se studirati Socijalni rad u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji, a nakon toga i sve sljedeće generacije ako se nešto ne promjeni", upozoravaju.

foto: Facebook@Studentski zbor Pravnog fakulteta Osijek

Naime, jedan od velikih problema je činjenica da se prvostupnici/ce socijalnog rada ne mogu zaposliti u državnim institucijama, već samo u nevladinim organizacijama koje se također suočavaju s različitim financijskim problemima. Studenti su svjesni nedostatka stručnog kadra iz ovog područja. "Suočeni smo s brojnim izazovima poput iseljavanja mladih i sve većeg siromaštva, a iako ovo nisu problemi koji su izraženi samo u područjima Slavonije, Baranje i Srijema već gotovo cijele Hrvatske, istraživanja pokazuju kako je nedostatak stručnog kadra na ovom području velik. Upravo to je i jedan od razloga osnivanja studija", kazuju.

'Ugrožavate naše pravo na obrazovanje'


Prva generacija studenata koja je upisala studij 2017./2018., isti završava ove akademske godine, a pokušavajući dobiti konkretne odgovore, gube vrijeme koje će usporiti razvoj diplomskoga studija za koji im još preostaje mjesec dana.

"Koristimo svoje demokratsko pravo na javno okupljanje, a sve s ciljem ukazivanja na netransparentnost i nelogičnost pri daljnjem razvoju studija koje itekako ima utjecaj na studente čime se ugrožava naše PRAVO NA OBRAZOVANJE!", zaključuju studenti preddiplomskoga studija Socijalni rad u Osijeku.

V.S.
foto: Josip Biondić/Publikacija "A uvijek se nađe netko tko će raditi za manje"


studentiprovjedsocijalni radOsijekPravni fakultet u Osijekudiplomski studijpravo na obrazovanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se