Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Afera Lugano: riječko i osječko Sveučilište potresa slučaj fantomskih studija u Švicarskoj

MojFaks | Akademska četvrt, 27.10.2016.Afera Lugano: riječko i osječko Sveučilište potresa slučaj fantomskih studija u Švicarskoj

Jeste li čuli za zajednički program riječkog i osječkog Sveučilišta – Odjel za europske studije u Švicarskoj? Nismo ni mi – do danas!

Radi se o Odjelu za europske studije u Švicarskoj koji su, prema podacima na web stranici, osnovali Ekonomski fakultet u Rijeci i Medicinski fakultet u Osijeku. Odjel se koristi logotipom oba sveučilišta te nudi upis u studije iz područja medicine i ekonomije po cijenama od 10 do 25 tisuća eura, piše Novi list.


screenshot/jeanmonnet.ch

Prijemni ispiti provode se u hotelu Belvedere (hotelu!) u Locarnu, a polaznicima se garantira diploma dva hrvatska državna sveučilišta. Školarina se ne uplaćuje na račun Odjela nego na račun Zaklade Europa u Umagu koja je otvorila i podružnicu u Luganu. Da bi se prijemnom ispitu uopće pristupilo, potrebno je uplatiti 150 eura.

Dekani na čelu fakulteta koji su navodno osnovali spomenuti Odjel tvrde da ne provode upise studenata u Švicarskoj, iako priznaju da su bili na pregovorima sa Zakladom.

Rektor riječkog Sveučilišta, Pero Lučin, pozvao je policiju, namjerava dići kaznenu prijavu te tražiti ukidanje web stranice koja koristi znakove njihovog identitea.


Ovo su preddiplomski studijski programi u ponudi...screenshot/jeanmonnet.ch

"Bez odobrenja Senata, takvi se studiji ne mogu provoditi, a nikakvi studijski programi u Švicarskoj na Senatu nisu bili", kazao je Lučin za Novi list.

Osječko Sveučilište još nije poduzelo nikakve privatne korake, iako kategorički odbija bilo kakvu povezanost sa sumnjivim studijskim programima. Unatoč tome, kao članovi Znanstveno-tehnološkog odbora švicarskog Odjela, koji je jedino vodeće tijelo upitnih studija, nabrojani su dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Aleksandar Vnučev, bivši dekan riječkog Ekonomskog fakulteta Heri Bezić te sadašnji dekan Alen Host. Svi tvrde da u odbor nisu ušli svojevoljno.


Članak o fantomskim studijima iz današnjeg Novog lista. foto: MojFaks

"Naša delegacija je bila u Švicarskoj i vratila se s pisanim materijalima u kojima sam vidio da su me stavili u taj odbor, a da me ništa nisu pitali, kao i da predstavljaju programe, a da mi nismo ništa potpisali", tvrdi Vnučev. "Naši programi odudaraju od programa koje će provoditi taj Odjel, jer navedeni su neki programi koje osječko Sveučilište nema", dodaje.

U slučaju da se popune sva upisna mjesta, Odjel, točnije Zaklada u Umagu na čiji se račun uplaćuju školarine, uprihodovala bi gotovo 15 milijuna eura. Za upis je potrebna samo srednjoškolska svjedodžba i potvrda o uplaćenoj astronomski visokoj školarini – za državne mature nitko ne pita.

Više možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista. (Mi smo ga kupili i vrijedilo je!)

L.B./izvor: Novi list
foto: Facebook@Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Odjel za europske studijeZaklada EuropaŠvicarskaMedicinski fakultet u OsijekuEkonomski fakultet u RijeciAleksandar VnučevPero LučinHeri BezićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se