Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

„Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti“- od jeseni novi kolegij u Rijeci

MojFaks | Akademska četvrt, 19.06.2019.„Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti“- od jeseni novi kolegij u Rijeci

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ pokreće novi kolegij na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Tako će studenti od jeseni moći pohađati kolegij „Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti!“ koji će se temeljiti na društveno korisnom učenju.

Društveno korisno učenje (DKU) omogućuje da studenti/ice osim teorijskog dijela na fakultetu, dobiju priliku da kroz rad u organizacijama civilnog društva djeluju u zajednici na realnim problemima i potrebama. Metoda društveno korisnog učenja podrazumijeva povezivanje zajednice s visokoobrazovnom ustanovom, a studenti/ice svojim angažmanom na kolegiju postaju nositelji/ice pozitivnih društvenih promjena u lokalnoj zajednici.


„Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti!" bit će prvi kolegij na Sveučilištu u Rijeci koji kroz metodu društveno korisnog učenja povezuje teme ljudskih prava, LGBTIQ tematike, rodno uvjetovanog nasilja, rodne ravnopravnosti, feminističke i rodne teorije te teorije seksualnosti. 


Foto: Freepik

Zašto nam treba kolegij o rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima?


“Većinu vremena nismo ni svjesni/e koja sve prava uživamo dok ne postanu ugrožena. Prava koja danas imamo rezultat su dugotrajne borbe i upornosti mnogih ugroženih manjina i društvenih skupina te feminističkih pokreta koji/e nisu pristali/e biti građani i građanke drugog reda. Unatoč činjenici da živimo u liberalnoj demokraciji, mnoga od već osvojenih prava se danas propituju i bivaju ugrožena, a na nama je da preuzmemo odgovornost i stanemo u njihovu obranu.”, objašnjavaju organizatorice. 

Kolegij mogu upisati studenti/ice diplomskih studija i završnih godina integriranih studija na Sveučilištu u Rijeci.Nastao je u sklopu projekta Humano obrazovanje – odgovorno društvo, kojeg provodi Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u partnerstvu s Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MojFaks
Foto: Freepik


Udruga LORIOdsjek za kulturalne studijeRodseksualnost i identitetiljudska pravaDKUKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se