Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sljedeće akademske godine pokreće se novi vojni studij u Splitu - evo detalja

MojFaks | Akademska četvrt, 17.03.2017.Sljedeće akademske godine pokreće se novi vojni studij u Splitu - evo detalja

Još je početkom siječnja u Ministarstvu obrane RH održan sastanak o ustrojavanju novog studija Vojno pomorstvo na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman', a jučer se našao i na dnevnome redu sjednice Vlade RH.

U cilju postizanja potrebnih kompetencija postavljenih pred časnike pomorske struke, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Hrvatska ratna mornarica su, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i s Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Filozofskim fakultetom, kao sastavnicama Sveučilišta u Splitu, izradili elaborat integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa "Vojno pomorstvo".

Nastavni sadržaji izvodili bi se većim dijelom u specijalističkim učionicama i kabinetima vojarne "Sveti Nikola - Lora" u Splitu, a dijelom u kapacitetima sastavnica Sveučilišta u Splitu.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade na dnevnom redu našla se i ova točka vezana uz iznošenje prijedloga Odluke o pokretanju studija koju je predstavio ministar obrane Krstičević. Diplomski studij Vojno pomorstvo provodit će se u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" i Sveučilišta u Splitu, a istaknuo je i to kako je razlog pokretanja novog studijskog programa potreba jedinstvenog obrazovanja pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti.

Ministar je naglasio kako je to preduvjet njihovog integriranog djelovanja u zaštiti i promicanju nacionalnih interesa RH na moru istaknuvši važnost međuresorne suradnje na području pomorske sigurnosti. Kao dobar primjer takve suradnje ministar je spomenuo već ranije pokrenuta dva sveučilišna studijska preddiplomska programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-pukovnik Slavko Barić u siječnju je naglasio kako za realizaciju i akreditaciju ovog studija postoje sve zakonske pretpostavke, te da su ispunjeni svi uvjeti koje su propisala ostala ministarstva uključena u ovaj projekt. Tom prigodom u MORH-u, ministar prometa mora prometa i infrastrukture Oleg Butković pozdravio je ideju osnivanja ovakvog diplomskog studija te istaknuo kako je zemlja koja ima takav sustav školovanja, vrjednija i bogatija i ne samo u vojnom smislu. Također, rekao je kako će Ministarstvo mora prometa i infrastrukture sigurno pružiti svu potrebnu pomoć i potporu da se ovaj projekt i realizira, a isto je istaknuo i na jučerašnjoj sjednici.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić također je pozdravio ovu inicijativu i ideju te pohvalio cijeli projekt i do sada razrađene korake. Rekao je kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dalje sudjelovati u svim koracima realizacije te da pokretanje ovakvog studija nudi dodatan plus kvaliteti obrazovanja u Hrvatskoj.

Novi diplomski studij u skladu je s bolonjskim procesom i trajao bi pet godina, a temeljio bi se na tri smjera: Vojna nautika, Vojno brodarstvo i Vojna elektronika. Prva generacija studenata bit će upisana ak. god. 2018./2019.

Snimku sjednice Vlade možete pogledati ovdje. O novom studiju raspravlja se od 30. minute.

L.B./izvor: MORH, Vlada RH
foto: Pixabay


Vojno pomorstvoVlada RHKrstičevićMORHSveučilište u Splitunovi studijKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se