Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti ekonomije bijesni: Od 332 pristupnika, samo ih je 13 prošlo na ovom ispitu: 'Provedba je bila blaga katastrofa'

MojFaks | Akademska četvrt, 26.06.2020.Studenti ekonomije bijesni: Od 332 pristupnika, samo ih je 13 prošlo na ovom ispitu: 'Provedba je bila blaga katastrofa'

'Više puta smo se pokušavali obratit dekanatu i rektoratu, ali nismo dobili nikakav odgovor…'

Kolegij Međunarodne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci studenti slušaju i polažu tijekom druge godine studija. Kako tvrde, i prijašnjih je godina materija za polaganje ispita bila zahtjevna, no ove godine "konfuzna online predavanja" dodatno su otežala cijeli proces. Toliko da je na zadnjem ispitnom roku pozitivnu ocjenu dobilo samo 13 pristupnika ispitu. Od njih 332 koliko ih je "izašlo" na ovu provjeru znanja.


Prošlo samo 13 studenata od njih 332…


Nositelji kolegija su dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, dr.sc. Alen Host i dr. sc. Vinko Zaninović. Na redakcijski mail pristigle su pritužbe studenata koji tvrde da ove godine "predavanja koja su se održavala nisu bila tehnički dobro odrađena", što je rezultiralo lošom prolaznošću studenata. Student nam je poslao i primjer jednog grafa, samo dijela gradiva koje treba savladati prije polaganja ispita.

Primjer jednog grafa...foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

>>> Prvu inačicu dokumenta o broju studenata koji su pristupili ispitnom roku, kao i podatak o tome koliko ih je položilo, pronađite OVDJE <<<


"Cijela provedba ispita na našem fakultetu je blaga katastrofa", tvrdi naš sugovornik (podaci poznati redakciji). "Tako nisku prolaznost nemaju ni na Pravnom fakultetu. Mislim, stvarno sam inače zadovoljan studijem i načinom njegove provedbe, ali ovo je situacija gdje nešto stvarno ne funkcionira", kaže student. "Treba se postaviti pitanje zašto je takva prolaznost… ili je do težine ispita, kvalitete kolegija ili nečega trećeg…", tvrdi.

Ali ovoga poslijepodneva sve se promijenilo…


Obratili smo se nositeljima ovog kolegija od kojih nam je odgovorio dekan Host. On tvrdi da, što se prolaznosti tiče, nema ničega spornog. Kako kaže, ona iznosti 42,5%.

"Ukoliko govorimo samo o brojkama, one su sljedeće. Prolaznost (omjer studenata koji su prijavili ispit i studenata koji su položili ispit) na ovom roku je 42,5%. Ovo je vrlo lako provjeriti jer je on-line ispit proveden u sustavu Merlin. Isto tako, sustav pokazuje da je otprilike polovica studenata koji su pristupili ispitu pisali puno vrijeme ispita, dok su ostali završili ispit ranije od predviđenog vremena trajanja ispita", kaže dr.sc. Alen Host.

Reakcija nakon objave prve liste rezultata...foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje

S obzirom da se ovaj podatak uvelike razlikovao od onoga koji nam je ponudio naš sugovornik, ponovo smo ga kontaktirali u kako bi nam prokomentirao ovu novu informaciju. Ponovni uvid u sustav Merlin nemalo ga je iznenadio. Naime, u tijeku pisanja ovog teksta, naš sugovornik obavijestio nas je da je u sustav Merlin postavljena nadopuna vezana uz polaganje ovog ispita.

"Revidirani rezultati ništa ne mijenjaju…"


"Uslijed revizije postotka točnih odgovora na grafička pitanja i uvažavanja prigovora na premalo vremena za pisanje ispita, došlo je ispravka rezultata. Grafička pitanja su poništena, odnosno svim studentima je dan maksimalan broj bodova za grafička pitanja. Na sljedećem ispitu će vrijeme pisanja biti 80 minuta, a ispit će imati jedno pitanje manje (vezano za 5. ishod)", novost je koja je iznenadila našeg sugovornika.

Screenshot obavijesti iz sustava Merlin...foto: privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

Po novim kriterijima ocjenjivanja, prolaznost zbilja odgovara ovome što nam je odgovorio dekan Alen Host. No, naš sugovornik nije zadovoljan revidiranim rezultatima.

>>> Revidiranim rezultatima ispita možete pristupiti OVDJE <<<


"Iskreno, ne mijenja mi na stvari. Time očito žele prikriti iznimno lošu provedbu predavanja. Isto tako, iz ovoga se može iščitati da su priznali grešku vezanu uz premalo vremena za pisanje ispita. Ne čini mi se pravedno da će kolege koji će izaći na 2. rok imati 30 minuta više od nas koji smo išli na ovaj rok", dodaje student.

Smatra da bi se ovaj ispitni rok trebao poništiti, a evo i zašto. "Primjerice, ja sam na ispitu grafove imao na početku zbog čega nisam stigao riješit ostatak ispita, dok su neki od kolega imali grafove na kraju, pa im zapravo ova situacija s revidiranim rezultatima puno više odgovara nego meni", dodaje za kraj.

"Studenti hvalili grafičke modele tijekom nastave..."


O kvaliteti i izvođenju online predavanja dekan Host također je ponudio komentar. Tvrdi da su predavanja održana sinkrono, od 15. ožujka nadalje, otkad je na snazi odluka da se svaka nastavna aktivnost preseli u online sferu. Također, kako tvrdi, studenti su za grafičke modele imali samo riječi hvale.

"Nastavu su pratile prezentacije, a ocjenu nastavnih materijala moguće je dati samo na temelju uvida u cjelokupne materijale koji prate ovaj kolegij. Budući da je nastava održana putem Zoom-a i Adobe Connecta, tijekom nastave su se koristili alati koje ti sustavi omogućavaju. To znači da se u okviru ovoga kolegija na grafikonima uz pomoć različitih boja označavale ključne varijable (krivulje, točke ravnoteže...). Studenti su se tijekom predavanja posebno pohvalno izražavali o grafičkim modelima prezentiranim na takav način. Ključne tematske cjeline su, osim na satima predavanja i seminara, prezentirane i na satima demonstratura u on-line okruženju", dodao je nositelj kolegija Host.

Ostaje vidjeti hoće li revidirana lista zadovoljiti polaznike ili će i oni, kao i naš sugovornik, tražiti da se rezultati ponište te im se omogući ponovno polaganje ovog ispita.

L.B./foto: Facebook@Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Ekonomski fakultetSveučilište u RijeciprolaznostdekanAlen HostMeđunarodna ekonomijarevidirani rezultatiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se