Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zbog nepravednog uvjeta 70 studenata druge godine skoro palo godinu: Evo kako su izborili pobjedu u manje od 24 sata

MojFaks | Akademska četvrt, 30.10.2020.Zbog nepravednog uvjeta 70 studenata druge godine skoro palo godinu: Evo kako su izborili pobjedu u manje od 24 sata

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu odlučili su napraviti operativnu plenumsku grupu na Facebooku, a nakon samo jednog dana postojanja već su se angažirali i združeno krenuli u akciju.

Plenum Medicinskog fakulteta u Zagrebu novo je virtualno mjesto za sve studente. Kako su napisali na Facebooku: "MEF Plenum je direktnodemokratska platforma za raspravu, razmjenu ideja i organizaciju studenata. Plenum nije formalno tijelo, nema hijerarhije, i ne odgovara nikome osim studentima koji ga čine, a dobrodošli su svi!".

Za manje od mjesec dana 70-ak studenata druge godine pada godinu?


Ubrzo nakon pokretanja studenti uključenu MEF Plenum odlučili su solidarno stati uz kolege s druge godine studija i njihovu borbu za pravedne rokove te protiv nepravednih uvjeta. 

...Mladi zdravstveni radnici ogorčeni: 'Zovete umirovljenike upomoć, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao!'...


"Sedamdesetak studenata druge godine koji su prenijeli predmete s prve godine nalazi se u situaciji u kojoj za 17 dana potencijalno padaju cijelu drugu godinu. Zašto? Jer je prije dva dana, skoro mjesec dana nakon početka akademske godine, stigla odluka prema kojoj su uvjet za samo SLUŠANJE kolegija "Fiziologija" (21 ECTS) položeni svi ispiti prve godine. S obzirom na to da je zadnji rok iz Medicinske kemije i biokemije 16.11.2020. (a nastava fiziologije počinje u veljači 2021.), to znači da će potencijalno skoro trećina generacije pasti godinu već u studenom, prije nego najveći kolegij godine uopće počne!", napisali su iz MEF Plenuma.


...Presedan u povijesti: Čak će se i medicina u Zagrebu studirati – online!..


Kako su u nastavku dodali: "Ne radi se samo o broju zahvaćenih studenata, nego i o nekorektnom, proizvoljnom, neargumentiranom principu po kojem se postavljaju uvjeti, i načinu na koji se sa studentima komunicira. Donošenje takvih odluka, na takav način, s takvim tajmingom, je neopravdano, nepravedno, i samo otežava već dovoljno tešku situaciju". Tim povodom pozvali su sve kolege da potpišu Peticiju pokrenutu od strane studenata medicine.

Studenti su peticijom tražili da se ili poništi novi uvjet ili otvore dodatni rokovi iz Medicinske kemije i biokemije prije početka Fiziologije.

...Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta...


Uvjet ipak povučen


"Neko od ovih rješenja minimalni je ustupak, a velikom broju studenata puno će pomoći. Sve što tražimo je prilika, a svoje znanje ćemo dokazati!", poručili su studenti.

Peticija je kreirana prije 15 sati, a već je prikupljeno skoro 200 potpisa. MEF Plenum obavijestio je kolege da se trud isplatio jer su saznali kako je uvjet za slušanje fiziologije ipak povučen.

"Nakon masovne podrške u studentskim grupama, skoro 200 potpisa na peticiji u 12 (noćnih) sati, predstavnici druge godine izborili su se protiv nepravednih uvjeta! Hvala predstavnicima, i hvala svima vama koji ste podržali naše studente! Ovo je mala, ali značajna pobjeda i dobar primjer kako se sve može, samo treba biti uporan", poručili su iz MEF Plenuma.

A.Z.
foto: MEF Plenum @Facebook


studentiMedicinski fakultetPeticijauvjet za upisKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se