Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tek brucoši, a već imaju posao! Upravo upisali studij, a radno mjesto već im je OSIGURANO

MojFaks | Akademska četvrt, 30.07.2020.Tek brucoši, a već imaju posao! Upravo upisali studij, a radno mjesto već im je OSIGURANO

Na području Virovitičko-podravske županije velik je broj drvno-prerađivačkih industrija koje već nekoliko godina vape za stručnom radnom snagom.

Prošle godine, Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i dekan Šumarskog fakulteta iz Zagreba, Tibor Pentek, potpisali su sporazum i ugovor o suradnji, s ciljem izobrazbe studenata kroz dislocirani preddiplomski stručni studij drvne tehnologije koji, kao što je najavljeno, od ove jeseni počinje s izvođenjem u Virovitici.

Nakon četiri godine stanke, u četvrtak je prvih desetak studenata upisalo preddiplomski stručni studij drvne tehnologije Šumarskog fakulteta u Zagrebu, koji će od ove jeseni 'stanovati' u Virovitici. U jesenskom upisnom roku očekuje se upis još 15-ak studenata. Čitavu priču podržali su predstavnici drvne tehnologije, jer im nedostaje kvalificiranih radnika.

Izvođenje studija


Stručni studij trajat će šest semestara, a njegovim završetkom studenti će steći zvanje stručni prvostupnik drvne tehnologije. Studij će se provoditi u prostorima Visoke škole u Virovitici te u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Nositelj organizacije i izvođenja nastave je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

...Studenti zagrebačkog Šumarskog fakulteta upozoravaju maturante: Ako ste mislili upisati ovaj studij – odustanite! Evo i zašto...


"U Virovitici imamo Visoku školu, u Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a od ove jeseni u Virovitici ponovno stručni studij drvne tehnologije. Razvoj obrazovanja doprinosi i razvoju gospodarstva. Poznati smo po tradiciji obrade drva, tvrtkama koje proizvode finalni proizvod, ali i po bogatstvu šuma. Drvna industrija je na području Virovitičko-podravske županije iznimno razvijena, s nizom tvrtki koje su uglavnom izvozno orijentirane. Kada je Županija ponovno pokrenula ovu priču, imali smo punu potporu upravo predstavnika drvne tehnologije jer im nedostaje kvalificiranih radnika, a oni koji završe ovaj studij, imat će siguran posao u drvnoj branši", kazao je virovitičko-podravski župan Andrović, piše Lokalni.hr.

...31 kolegij do cool diplome! Iduće godine praktični studij jednog zagrebačkog fakulteta opet seli u maleni slavonski gradić...


Župan Andrović ističe kako Virovitica ima idealne uvjete za studiranje - na jednome mjestu, u krugu od stotinu metara, nalazi se i Visoka škola u Virovitici, stručni studij drvne tehnologije, studentski dom i studentski restoran "Škola". Prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu Vjekoslav Živković istaknuo je da se nada da će akademska godina, koja počinje najesen, biti 'normalna'.

Kako će izgledati nastava?


"Mi ćemo najesen početi sa stručnim studijem, ali vidjet ćemo, kao i uostalom i ostali studiji, kako ćemo održavati nastavu, hoće li to biti 'normalno' ili u skladu s epidemiološkim mjerama, 'na daljinu'. Ovo je redoviti studij, na kojem se nastava održava cijeli semestar", zaključio je prodekan Živković.

A.Z.
izvor: Lokalni.hr
foto: arhiva/ncvvo.hr


studentiViroviticadrvna tehnologijaupisiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se