Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki 'starac' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente

MojFaks | Akademska četvrt, 13.07.2017.Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki 'starac' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente

Potpuno obnovljen, osječki 'Stari studentski dom', ovoga petka će otvoriti svoja vrata. Izgled unutrašnjosti soba pojavila se i na Facebook stranici Bonavia Design koji je bio zaslužan za uređenje interijera, a komentari su i više nego pozitivni.

"Wow, ovo izgleda kao hotel" samo je jedan od silnih hvalospjevnih komentara na novi izgled osječkog "Starog doma" koji se nalazi na adresi I.G.Kovačića. I zaista, novi dom je obnovljen i spreman za novu generaciju studenata. Projekt je to finaciran sredstvima Europske unije i osječkog Sveučilišta, a ukupne vrijednosti nešto manje od 17 milijuna kuna, piše sib.hr.


Izvor: Facebook@Bonavia Design

Projektom se rekonstruirao, modernizirao i opremio postojeći studentski dom u vlasništvu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku – Studentski centar u Osijeku izgrađen 1968. godine. Broj ležaja smanjio se s 256 na 193, a između svakih dviju soba ugrađene su kupaonice, umjesto dosadašnjih zajedničkih sanitarnih čvorova po etažama, donosi portal sib.hr.

Sada su studentima u domu na raspolaganju 80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne sobe te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. U zgradi su osigurane i dvije prostorije za učenje i tihi rad te zajednički prostor praonice i sušionice rublja s energetski učinkovitom opremom.

Posebna se briga vodila o osobama s invaliditetom pa je zgradi sada osiguran pristup izgradnjom rampe kao i smještaj osobama s invaliditetom u četirima potpuno prilagođenim i moderno uređenim sobama/ apartmanima s vlastitom mini kuhinjom i prilagođenom kupaonicom.


Izvor: sib.hrIzvor: Facebook@Bonavia Design

Projektom se znatno poboljšala energetska učinkovitosti studentskoga doma, odnosno primjenom obnovljivih izvora energije: dizalice topline, sunčeva elektrana 58—60 kW fotonaponskoga sustava za proizvodnju električne energije na krovu zgrade, podzemni rezervoar za prikupljanje kišnice koja se rabi kao tehnička voda za ispiranje WC školjki u kupaonicama, što će u konačnici doprinijeti niskim troškovima održavanja zgrade u budućnosti. Projektom se također vodila briga i o zaštiti okoliša, stoga je u zgradi osigurana mogućnost razvrstavanja otpada u svrhu poticanja osviještenosti korisnika doma o recikliranju otpada.

Svi navedeni zahvati rezultiraju podizanjem standarda stanovanja u studentskom domu s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, s invaliditetom i one sa smanjenom pokretljivosti. Projektni tim zadužen za realizaciju bio je u sastavu Prof.dr.sc. Damir Markulak, Sanja Scitovski, Marija Vegar, Silva Vujnić, Vlasta Dragušica, Anđelka Klaić, Vanja Grgec, Nataša Bošnjak i Miljenko Šustić.

Cijeli članak i novo ruho osječkog doma pogledajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: sib
foto: Facebook@Bonavia Design


osječki domhotelnovi domstari domOsijekKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se