S.D. u Akademska četvrt

Vladi predložena inicijativa da se u radni staž priznaju i redovne godine studiranja

Je li studiranje svojevrsna kazna?

10. srpnja 2023 10:43
Novosti u obrazovnom sustavu

Novosti u obrazovnom sustavu Foto: smolaw/Shutterstock

Zbog diploma koje su sada potrebne da bi obavljali velik broj poslova te nerealnih zahtjeva nekih poslodavaca tijekom traženja zaposlenika, radni staž se smanjuje, a u mirovinu se ide sve kasnije.

Kraći radni staž znači i kasniji odlazak u mirovinu, a želja za obrazovanjem taj će put sigurno odužiti.

Većina Hrvata umiroviti se može tek nakon 65. godine, što je Platformu Umirovljenici zajedno potaknulo da Vladi uputi zahtjev da se redovne godine studiranja zbroje u radni staž.

Ističu kako studiranje ne bi trebalo biti kazna „koja se reflektira kroz smanjenje radnog staža, a time i mirovine“, prenosi Novi list.

Smatraju da se takav vrsta „financijskog kažnjavanja“ zbog želje za obrazovanjem, treba zaustaviti te su ukazali da je ovakav model proveden u mnogim državama Europske unije.

„Priznavanjem godina studiranja u staž upravo bi se mladima dao razlog više da u kalkuliranju isplati li im se studiranje prigrle taj intelektualni i ekonomski napor. Nekima to može biti i razlog više da nakon završenog studija svoju budućnost i obitelj realiziraju u Hrvatskoj što bi za sve lošiju demografsku sliku svakako bio veliki iskorak u pozitivnom smjeru. Naime, poznato je da mladi i školovani ljudi ne odlaze u svijet samo zbog viših plaća već sve više i zbog čitavog niza dubioznih pravila uz otežano profesionalno napredovanja u Lijepoj našoj", zaključili su.

Dob u kojoj se umirovljuju Hrvati raste svakih nekoliko godina, a pitanje koje je mnogima na umu je što će biti sa sadašnjim studentima i do kada će oni raditi.

Anketa

Treba li studiranje ući u radni staž?

Ukupno glasova:


 

Još vijesti