V.F. u Akademska četvrt

Splitski studenti negoduju: Ukinuli sufinanciranje prijevoza studentima na razmjeni koji ne ispunjavaju jedan uvjet

Studentski predstavnici su se pobunili.

18. Siječnja 2024 13:49
Studenti su razočarani ukidanjem potpore

Studenti su razočarani ukidanjem potpore Foto: Canva

Splitski studenti koji su dosada sudjelovali u Erasmus + programu razmjene su imali sufinancirane troškove prijevoza. Naime, Grad Split je studentima koji sudjeluju u razmjenama dodjeljivao potpore, ali se to ove godine promijenilo. Potpora će od sada i dalje postojati, ali je dodana nova točka o studentima koji imaju pravo na sufinanciranje.

Grad je krajem prošle godine u javno savjetovanje stavio prijedlog pravilnika u kojem je postojećim uvjetima dodana dotična točka. U točki je navedeno kako studenti moraju imati prebivalište na području Splita najmanje tri godine prije objave javnog poziva, piše Dalmatinski portal.

Studentski predstavnici su naglasili da su u okviru javnog savjetovanja svi predlagatelji dijelili isti stav o pravilniku te su dodali kako je nužno ukloniti uvjet prebivališta kao i uključiti mlade u sam proces njegove izrade.

Osobe slabijeg financijskog položaja odustaju od mobilnosti?

„U ovom je slučaju glavni argument Grada Splita za ponovno uvrštavanje ovog kriterija u Pravilnik da se povećava iznos za studente koji su splitski građani. Ako je o tome zaista riječ, ne možemo se ne zapitati što je sa studentima splitskim građanima koji studiraju na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira ili možda studiraju u nekim drugim gradovima. Tko će podupirati te studente? Studenti Sveučilišta u Splitu ujedno su i njegovi ambasadori, ali i ambasadori samog Splita. Odlaskom lokalnih studenata na mobilnost ujedno se povećava vidljivost samog Sveučilišta, odnosno grada, što rezultira većim interesom onih koji će narednih godina doći ovdje na razmjenu upravo zbog novih poznanstava“, rekla je predsjednica Erasmus student mreže Split Danijela Bilonić te je nadodala da ovo može dovesti do toga da osobe slabijeg financijskog položaja odustanu od mobilnosti.

Situaciju je prokomentirao i Ivan Jagnić, predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije.

„Bilo kakvo ukidanje stečenih prava studentima nije nam prihvatljivo, osobito ako se radi o studentima koji za vrijeme svog studiranja žive, zarađuju i troše u Splitu. Upravo ti studenti sutra bi trebali biti dodana vrijednost i pokretačka energija grada koji je u 30 godina ostao bez 30.000 stanovnika. Štoviše, radi se o zanemarivim sredstvima ako govorimo u okvirima splitskog proračuna. Ovo je loša poruka za sve potencijalne studente Sveučilišta u Splitu, stoga smo bili dužni upozoriti na nju u interesu svih studenata našeg sveučilišta“, izrazio je svoje nezadovoljstvo.

Nisu uvažili komentare

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, Jerko Šarić, napominje da nijedan od komentara u javnom savjetovanju nije uvažen.

„Mi kao predstavnici studenata u sustavu visokog obrazovanja zasigurno ćemo se pobrinuti za sve studente koji su ovom odredbom diskriminirani. Sam problem ove odredbe također pokazuje kako grad nije uključio niti predstavnike mladih i studenata na što smo im ukazali komentarom u javnom savjetovanju, a na što smo dobili odgovor da nema potrebe za nadzorom koji će provoditi studentski zbor“, kaže Šarić.

Još vijesti