L.B. u Akademska četvrt

'Studentima prava treba pomoć': Broj depresivnih i anksioznih budućih odvjetnika sve je veći

Depresija, anksioznost i suicidalne misli u porastu su u populaciji studenata prava od 2014. godine, no konzumiranje velikih količina alkohola je u opadanju.

21. srpnja 2022 15:31
Mentalno zdravlje na sve je nižim razinama...

Mentalno zdravlje na sve je nižim razinama... Foto: Monkey Business Images via Shutterstock

Današnji studenti prava suočavaju se s velikim izazovima što se mentalnog zdravlja tiče, a stope oboljelih od anksioznosti i depresije u porastu su u donosu na 2014. godinu, pokazala je nova studija.

vezano Anksioznost i sres ga guraju od struke. Nakon predavanja Student u strahu: Završava Pravo bez problema, a razmišlja o prekvalifikaciji u keramičara ili automehatroničara

Gotovo 69 posto ispitanika koji studiraju na 39 različitih pravnih fakulteta u 2021. godini izjavilo je ad im je trebala pomoć zbog emocionalnih problema ili poteškoća s mentalnim zdravljem tijekom prošle godine, piše Reuters.

Ovo je porast od 42 posto u odnosu na 2014. godinu kada je zadnji put provedena ista anketa, pokazalo je istraživanje troje znanstvenika koji će rezultate objaviti u časopisu Sveučilišta u Lousvilleu, Law Review.

5400 studenata sudionika

Otkrivaju i da sve više mladih upisuje studij prava s već dijagnosticiranim narušenim mentalnim zdravljem. Gotovo trećina od 5400 studenata, koliko ih je sudjelovalo u anketi, izjavila je da im je u nekom trenutku u životu dijagnosticirana depresija, što je porast od gotovo 18 posto u odnosu na zadnje istraživanje.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Brucoš pobijedio na sudu: Iskoristio skripte s faksa i napisao 10 stranica dugu tužbu protiv stanodavca

Slično tome, gotovo 40 posto ispitanika izjavilo je da im je dijagnosticirana anksioznost u nekom trenu u životu, što je porast od 21 posto u odnosu na prije sedam godina.

"Jasno je da je našim studentima prava potrebna pomoć", napisali su znanstvenici u svojoj studiji naziva "OK je ne biti OK": Istraživanje o dobrobiti studenata prava iz 2021. godine ("It’s OK to Not Be OK": the 2021 Survey of Law Student Well-Being).

vezano Privatno Sveučilište Megatrend plijeni pozornost svojim reklamama Akademska četvrt O kontroverznom plakatu za upis na fakultet svi pričaju: Citat ili poziv na korupciju? Pogledajte!

Uz višu stopu depresije i anksioznosti, porasla je i stopa onih koje muče suicidalne misli, čak za 6 posto u odnosu na prije sedam godina.

Alkoholiziranja je ipak manje

No, postoji pozitivan trend koji su znanstvenici ipak otkrili. Naime, postotak studenata koji su tijekom ankete izjavili da su popili dovoljno da se napiju u posljednjih 30 dana smanjio se na 44 posto dok je ta ista skupina studenata 2014. godine obuhvaćala čak 53 posto ispitanika.

vezano komentari, pravo, žaljenje Vodič za brucoše Najgore greške studenata jednog od najtežih fakulteta: 'Što se nisam prebacila prije nego što je postalo mučilište...'

Ovome je pak mogla doprinijeti pandemija jer je tijekom proljeća 2021. godine, kad je anketa provedena, bilo manje prilika za društvena okupljanja i konzumiranje alkohola.

Prijašnje studije, uključujući onu iz 2014. godine, pokazale su da studenti prava prosječno češće pate od mentalnih oboljenja ili pak problema s konzumiranjem alkohola.

izvor: reuters.com

Još vijesti