V.K. u Laganini

Umirovljeni 85-godišnji Dušan ima 4 indeksa i 3 diplome: Uskoro planira doktorirati, a sve iz inata

Ono što radimo iz inata negativno utječu na nas i druge no Dušan je dokaz da inat može voditi ka pozitivnom cilju.

19. rujna 2022 16:14
Dušan Pejin vratio se na fakultet

Dušan Pejin vratio se na fakultet Foto: screenshot via Youtube@ Radio-televizija Vojvodine

Dušan Pejin iz Čonoplje, nadomak Sombora, nije klasični 85-godišnjak. Gospodin Pejin broji čak četiri indeksa i tri diplome Poljoprivrednog fakulteta – preddiplomskog, diplomskog i magistarskog studija.

Zvanje magistra stekao je u 80. godini, a sada svoje dane provodi u pripremi doktorata.

vezano Najstariji maturant u državi. Laganini Cijeloživotno učenje – doslovno: 92 godišnjak je najstariji maturant u državi

"Zbog inata"

"Sjećam se, kad nam u školi daju za naučiti pjesmicu, majka mi je uvijek zadala zadatak da to što sam naučio, napišem na papir. I zaista, sve što sam ikad zapisao, ostalo mi je u sjećaju, tako da je to ostala moja metoda učenja", kaže 85-godišnji student Dušan za Telegraf.

On je svoju prvu diplomu dobio još davne 1963. godine, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a svoje je akademsko obrazovanje nastavio tek nakon umirovljenja jer, kako kaže, akademskim vodama ponovo je zaplivao "iz inata".

Kao 80-godišnjak, Dušan je obranio svoj magistarski rad u kojemu je obradio temu "Ishrana krava muzara povećanim nivoima suhih rezanaca šećerne repe".

vezano Slika nije pronađena Laganini Kakva gospođa: Diplomirala s 93 godine pa upisala još jedan studij – uz punu stipendiju!

"U mojoj glavi, ja sam već doktorirao", kaže zanimljivi umirovljenik i pokazuje na sve papire sa svojim istraživanjima koja se odnose na rast kukuruza, a koje je Dušan godinama provodio. "Ja sam svoju tezu već dokazao, ima tu sve lijepo dokumentirano, svaki korak", pojašnjava.

Na svom doktoratu počeo je raditi 1967. godine.

Svaki student mora imati pun trbuh

"Tada su te moje oglede mnogi doživljavali kao ludost. Ispostavilo se, ipak, sada, da je sve to na čemu sam godinama radio relevantno", pojašnjava student koji su ga to putevi doveli natrag na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentica se udala za 80-godišnjeg umirovljenika: 'Naša je ljubav sirova i lijepa'

Uz marljivost i veliki interes za studij, Dušan smatra da svaki student mora imati i "pun trbuh".

"Živio sam u studentskom domu, gdje sam jedne godine živio s dva Albanca s kojima sam se sprijateljio. Kako sam išao s njima svaki dan na ručak i večeru, a oni nisu jeli svinjetinu, uvijek bi taj komad mesa dali meni, pa bih ja onda kipio od hrane. I onda kad dođe večer, ja tako sit ne idem spavati, već sjednem pod lampu i krenem prelistavati sve što bismo tog dana imali na predavanjima", prisjeća se.

Pojeo 500 čokolada tijekom pisanja završnog rada

Kako nastavlja, diplomski rad pisao je 500 dana, a svaki dan je morao pojesti jednu tablu čokolade s lješnjacima.

"Rad zahtjeva energiju i uvijek je neophodno unijeti pravu mjeru šećera. Meni je omiljena čokolada sa lješnjacima, ali ne bilo koja, mora biti ona prava, kvalitetna", kaže.

vezano Slika nije pronađena Laganini Umjesto da sjedi kod kuće, upisala se na fakultet: Prabaka, baka i penzionerka u 78. godini stekla diplomu

Po pitanju učenja, Dušan se koristi metodom sličnom mnemotehnici. "Recimo, imamo brojeve od jedan do tisuću. E sad, na primjer, za svaki broj vežem neki sadržaj, pa se onda nekoliko puta ispitujem, kad uzmem neki broj, mogu li ispričati to na šta se on odnosi. Kad se to sve savlada, onda možete reći da ste nešto naučili. Tako sam oko 350 vrsta buba savladao za dva i pol mjeseca", hvali se.

Iako mu obitelj daje veliku podršku, Dušan kaže kako ju nije dobio od susjeda i prijatelja, ali ne misli stati. "Prijatelji i susjedi i ne vjeruju baš u mene. Misle da sam poludio", kaže vremešni student koji ne planira uskoro stati i koji ispred sebe ima još četiri velika projekta.

izvor: telegraf.rs

Još vijesti