V.F. u Laganini

Kako učiniti šalicu kave zanimljivijom? Ovi začini će poboljšati okus kave i povećati tvoju koncentraciju

Kava je omiljeni napitak gotovo svakog studenta.

22. veljače 2024 15:58
Omiljeni jutarnji napitak

Omiljeni jutarnji napitak Foto: Canva

Kava je mnogim studentima omiljeno piće. Pijemo ju na pauzama između predavanja, ali i dok učimo kako bismo poboljšali koncentraciju i kognitivne funkcije. Međutim, stručnjaci sugeriraju da postoji niz začina koji pokreću mozak i koji bi mogli savršeno funkcionirati u šalici kave, iako ti vjerojatno nikada ne bi palo na pamet staviti ih u kavu.

Dr. Brandon Crawford, neurolog specijaliziran za zdravlje i liječenje mozga, nedavno je podijelio svoje uvide o tome, ističući potencijalne dobrobiti uključivanja odabranih začina u svakodnevnu rutinu kave. Prema njemu, ovih pet sastojaka će dodati okus kavi i poboljšati koncentraciju i funkcioniranje mozga, piše She Finds.

1. Cimet

Prema dr. Crawfordu, cimet je više od samo aromatičnog dodatka kavi. To je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa.

„Cimet također može regulirati razinu šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti”, kaže dr. Crawford, a dodavanje cimeta u kavu može čak biti učinkovit način za poticanje mršavljenja.

2. Kurkuma

Dr. Crawford ističe snagu kurkume, zahvaljujući svom aktivnom spoju, kurkuminu. Poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.

„Kurkumin također podiže razinu moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu“, objašnjava dr. Crawford.

Kurkuma će kavi dati zemljani okus koji svakako vrijedi probati.

3. Đumbir

Kada je riječ o protuupalnim začinima, s đumbirom se ne može pogriješiti.

„Poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Također pomaže u ravnoteži neurotransmitera, što je bitno za fokus i kognitivnu agilnost“, ističe dr. Crawford.

4. Muškatni oraščić

Osim okusa, ovaj začin ima i zdravstvene prednosti. Dr. Crawford je istaknuo neuroprotektivna svojstva muškatnog oraščića, koja mogu poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju živčanih puteva.

„Muškatni oraščić također ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju“, dodao je.

5. Crni papar

Iako se čini kao neobičan izbor, crni papar ne samo da bi mogao dodati jedinstveni okus šalici kave, već dolazi i sa značajnim prednostima u području zdravlja mozga, posebno u kombinaciji s kurkumom.

„Piperin, aktivni spoj u crnom papru, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova sinergija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već također pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje“, otkriva dr. Crawford.

Još vijesti