P.S. u Laganini

Najčešće greške koje studenti rade prije jesenskih rokova: Ako želiš uspjeh, ovih 5 nećeš ponavljati

Jesenski ispitni rokovi možda su najstresniji od svih tijekom cijele akademske godine

14. kolovoza 2023 15:34
Učenje za maturu.

Učenje za maturu. Foto: energepic.com/Pexels

Iako smo donedavno pisali kako je ljeto napokon stiglo, a studenti su ponovno slobodni od svih svojih akademskih obaveza, uskoro se bliži finale ove akademske godine – to su jesenski ispitni rokovi.

Uvijek dođu puno brže nego što mislimo, pogotovo kada u lipnju predavanja tek završe. Najgore je prisiliti se na učenje tijekom ljetnih vrućina i beskrajno dugih dana, ali ako imaš ispite na jesenskim rokovima, znaš da moraš još malo zapeti kako bi u novu akademsku godinu ušao bez stresa!

No, studenti u takvim situacijama često rade iste greške, pogotovo pred jesenske ispitne rokove, koje ih često mogu koštati prolaza na ispitima.

Kreneš učiti dan ranije

Najveća studentska greška, koja se ne odnosi samo na jesenske rokove, je ta da studenti krenu učiti dan ranije za ispit. Nije nemoguće naučiti gradivo za neki laganiji kolegij u samo jednom danu ili noći, ali rezultati često nisu zadovoljavajući.

Mozgu je potrebno određeno vrijeme da gradivo „sjedne na svoje mjesto“ zato si nemoj dopustiti da opet kreneš učiti dan prije ispita. Pogotovo ne na jesenskim rokovima!

Odeš na more u kolovozu

Svi smo željni odmora i kupanja u moru, ali jedna od najvećih grešaka koje možeš napraviti jest da odeš na more u kolovozu, kada bi trebalo krenuti učenje za jesenske rokove.

Taman kada ćeš se vratiti s mora, bit će ti potrebno još nekoliko dana povratka u realnost, a tada će jesenski rokovi već stići. Zato radije putovanja organiziraj kasnije, kao nagradu za sav uložen trud u učenje!

Naučiš samo za ocjenu dovoljan

Manjak vremena iziskuje pojedine situacije, poput ove da naučiš samo jedan mali dio gradiva za kojeg misliš da će zadovoljiti ocjenu dovoljan. Često ne možeš predvidjeti koji dio gradiva će biti u ispitu, tako da ti nitko ne garantira da ono što naučiš, će biti dovoljno za prolaznu ocjenu.

Ako baš nemaš vremena, radije samo pročitaj i „proleti“ kroz ostatak gradiva, tek toliko da shvatiš poantu ukoliko te zapadne neko od tih pitanja.

Prerano odustaneš

Odustajanje nije opcija! Čak i ako radiš sve greške koje smo već naveli, nemoj odustati. Makar to značilo da ćeš učiti cijelu noć pred ispit! Uvijek postoji nada i uvijek možeš zapeti noć prije jer, osim znanja, potreban je i faktor sreće za prolazak na ispitu.

Misliš da imaš dovoljno vremena

Naravno, fizički i psihički je nemoguće učiti satima svaki dan, cijeli dan. No, studenti se često znaju zbuniti pred jesenske rokove jer je ljeto, nema predavanja i imaju pregršt slobodnog vremena, a samim time im se jesenski rokovi čine daleko.

Dok s druge strane jesenski ispiti dođu i prije očekivanog, pa se ponovno skupi brdo gradiva pred sam ispit. Zato radije kreni ranije i uči redovito, svakog dana, a mi vjerujemo da ćeš onda riješiti godinu na jesenskim ispitnim rokovima.

 

Još vijesti