V.F. u Laganini

Posjetili smo ovogodišnji Interliber: Donosimo koje smo hit knjige pronašli i kako se kreću cijene

Raj za kolekcionare knjiga.

9. studenog 2023 15:09

Posjet Interliberu Foto: MojFaks

Interliber 2023. - 3 Foto: MojFaks

Interliber 2023. - 2 Foto: MojFaks

Interliber 2023. - 1 Foto: MojFaks

"Mali princ" Foto: MojFaks

J.K. Rowling Foto: MojFaks

Kao tipični primjerak knjiškog moljca, mogu potvrditi da je Interliber događaj koji svaki ljubitelj knjiga željno iščekuje. Od srednje škole pa sve do sada, a sada sam apsolvent, propustila sam samo dva Interlibera, a u budućnosti ne planiram propustiti više ni jedan dokle god sam živa.

Naravno, nisam planirala propustiti ni ovogodišnji. Inače na Interliber uvijek volim ići sama jer onda mogu u miru pogledati sve što se nudi i naći sve što mi treba. Kad povedem nekoga sa sobom, uglavnom me ta osoba koči. Znam da zvuči brutalno, ali Interliber se održava jednom godišnje i ja jednostavno moram detaljno pregledati sve i ocijeniti što ću točno kupiti. Snagu za takav pothvat imaju samo pravi knjiški moljci i nitko više.

Ove godine sam poželjela doći ondje i kupiti knjigu koja mi se svidi u tom trenutku jer sam dosada uvijek dolazila s popisom dugim od stropa do poda. Odlučila sam kupiti samo jednu knjigu jer mi studentski budžet ne dopušta više, a i zato što imam kod kuće puno knjiga koje još uvijek nisam pročitala. Ali to su muke svakog knjiškog fanatika.

vezano Pogledajte što očekuje posjetitelje Nakon predavanja Uskoro počinje najveća književna manifestacija u Hrvatskoj – očekuju vas novi naslovi i sajamski popusti

Mnoštvo modernih klasika

Uglavnom, poželjela sam si kupiti knjigu „Kirka“ autorice Madeline Miller jer sam dobile oduševljene preporuke. Nažalost, nisam ju uspjela pronaći. Iako nisam našla „Kirku“, naišla sam brojne druge knjige koje bi bili dragulji za svakoga kolekcionara pa svoje pronalaske želim podijeliti upravo s njima.

Prva knjiga koja mi je zapela za oko bila je „Mlijunaš s ulice“ autora Vikasa Swarupa prema kojoj je snimljen i odličan film. U knjiškim krugovima je jedno vrijeme vladala pomama za Algoritmovim izdanjem ove knjige. Ipak, čitatelji ju mogu kupiti u novom izdanju Znanja, a cijena joj na Interliberu iznosi 12 eura.

Kad smo kod knjiga za koje se otimaju svi kolekcionari i koje preprodaje knjiška mafija, tu je i slavni „Gonič zmajeva“ Khaleda Hosseinija za 10 eura te „Tisuću žarkih sunaca“ istoga autora za 12 eura.

Neke knjige ostanu pohranjene u našem sjećanju zauvijek i ostanu s nama poput dragih uspomena. Jedna od knjiga koje bih ja mogla istaknuti je „Sjena vjetraCarlosa Ruiza Zafona koju sam čitala još u srednjoj školi. Zafonove knjige je čitao gotovo svaki knjigoljubac, a ako poneki i nisu, definitivno ih imaju na svom popisu knjiga koje žele pročitati. Srce mi je stalo kad sam naišla na Zafonove knjige od kojih su mi u oko upali „Sjena vjetra“, „Zatočenik neba“, „Grad od pare“ i „Labirint duhova“ koje su bile po cijenama od 15 do 22 eura.

Fanovi Zagorke na aparatima...

Zadržala sam se i pored popularnih „Epskih priča“ od kojih su bili izloženi „Kletski mitovi i pripovijetke“, „Nordijski mitovi i pripovijetke“ i „Vikinške narodne pripovijetke i bajke“. Već dugo želim kupiti barem jednu od tih knjiga jer mi se jako sviđa njihovo izdanje. Korice su prekrasno dizajnirane i jako bi lijepo izgledale na polici. Ipak, cijena svake od njih je bila preko 30 eura pa sam im se kratko divila i otišla dalje.

vezano Sveučilište u Zagrebu će se po prvi puta predstaviti na Interliberu Nakon predavanja Tražiš stručnu literaturu po nižoj cijeni? Sveučilište u Zagrebu će se po prvi put predstaviti na Interliberu

Kolekcionari će biti oduševljeni traženim izdanjem „Kradljivice knjiga“ Markusa Zusaka sa slikom Smrti koja pleše s djevojčicom, a cijena joj iznosi 16 eura. Nadalje, knjiga koju ću definitivno uvrstiti na popis onih koje želim pročitati, a i kupiti, je „Dinastija Gucci“ autorice Sare Gay Forden koja se na ovogodišnjem Interliberu može naći po cijeni od 14 eura.

Na svoje dolaze i fanovi Marije Jurić Zagorke jer njezina „Grička vještica“ i „Kći Lotrščaka“ imaju novo prekrasno izdanje Školske knjige s tvrdim koricama. Nažalost, primjerci nisu baš jeftini, „Kći Lotrščaka“ košta 20 eura, ali je divna. Kad smo kod lijepih knjiga, pronašla sam prekrasno izdanje knjige „Mostovi u okrugu Madison“ s tvrdim koricama po cijeni od 11 eura.

Nemoguće je ne prekoračiti budžet

Naišla sam i na knjigu „Ja, Pink Panter“ koja je već neko vrijeme popularna u našoj regiji, a radi se o autobiografiji Olivere Ćirković koja je bila vođa kriminalne grupe Pink Panter. Na sajmu je bila i sama autorica koja je potpisivala knjige.

Ja sam na kraju kupila knjigu „Psiha i Eros“ autorice Lune McNamara koju sam platila 16 eura što je više nego što sam planirala potrošiti. Možda sam si trebala ograničiti budžet umjesto da sam si ograničila količinu knjiga koje ću kupiti.

Sve u svemu, Interliber nije mjesto na kojem ćete kupiti hit knjige po ultra niskim cijenama jer, iako su sve najpopularnije knjige snižene, i dalje su poprilično skupe. Ipak, ondje možete pronaći sve na jednom mjestu. Kroz godine sam ondje kupila mnoge knjige koje sam dugo prije toga tražila. Ako posjetite Interliber, vjerujem da ćete moći mnogo knjiga prekrižiti s popisa želja i njima napuniti svoje police. Ali ćete vjerojatno morati živjeti na kruhu i vodi do iduće plaće.

Još vijesti