P.S. u Laganini

Gotovo je s ljenčarenjem, gledanjem filmova i druženjem: Evo kako ćete se vratiti u studentski ritam nakon praznika

Sama pomisao na ponovni početak nastave u mnogim studentima budi gnjev.

5. Siječnja 2024 15:43
Nervozna studentica

Nervozna studentica Foto: Canva

Zimski praznici uskoro se bliže kraju. Kao da smo jučer pisali o tome da tek počinju i da studenti jedva čekaju odlazak svojim domovima, sada nažalost dolazi jedan od najgorih dijelova akademske godine zvan ispitni rokovi.

Iako zimski praznici ne traju dugo kao nekada, u školskim danima, dovoljni su da se osoba privikne na ljenčarenje i nerad, a vjerujemo da je i kod studenata slična situacija.

No, nije tako teško vratiti staru rutinu, ali na tome morate poraditi – pogotovo ako se odmah nakon praznika bacate na učenje i polaganje kolokvija, odnosno ispita. No, vjerujemo da ćete uz ove savjete u tome uspjeti.

Povratak na osam sati sna

Ono što je bitno da se vratiš u „normalu“ nakon praznika je san. Vjerujemo da je san bio podosta poremećen tijekom praznika, zato je bitno ponovno spavati istim tempom i isti broj sati kako bi se organizam ponovno priviknuo na jednu rutinu spavanja.

Vrati se vježbanju

Vježbanje, tjelovježba ili bilo kakav oblik fizičke aktivnosti će ti dati više snage i energije za taj dan, ali i sve ono što te tek očekuje. Zato počni opet vježbati da dobiješ motivaciju i snagu za nadolazeće akademsko razdoblje koje će biti stresno i turbulentno, ali ćeš ga lakše „preživjeti“ jer će ti vježbanje pomoći i dati ti potrebnu energiju.

Počni čitati literaturu

Neobavezno čitanje ispitne literature sada kada imaš vremena, ogroman je plus. Tako možeš dobro iskoristiti vrijeme tijekom praznika, bez da učiš od jutra do sutra. Samo čitanje literature i shvaćanje gradiva značajno će ti pomoći tijekom učenja koje te čeka za svega par tjedana.

Napravi popis svih obaveza

Popis obaveza, poznatije kao „to do“ lista, jedan je od prvih koraka kojim ćeš se vratiti u stare studentske ili akademske rutine.

Ispiši sve ono što moraš napraviti za faks ili sve rokove kolokvija, ispita ili seminara koje moraš predati. Kada vidiš sve na papiru, odnosno na jednom mjestu, lakše ćeš organizirati ostatak mjeseca koji, naravno, uključuje učenje s obzirom na zimske ispitne rokove.

Organiziraj učenje u narednim tjednima

Nakon napisanog popisa obaveza, vrijeme je da organiziraš sve ono što te čeka u siječnju. S obzirom na sve rokove, isporuke seminara i slično, organiziraj si gotovo svaki dan u idućem periodu da znaš kada što trebaš učiti ili napisati.

Tako ćeš se najbolje vratiti u staru rutinu nakon izležavanja i ljenčarenja, a sada ipak dolazi jedan od najstresnijih dijelova akademske godine, tako da je organizacija ključ uspjeha!


 

Još vijesti