L.B. u Nakon predavanja

Za 20 kvadrata 500 eura mjesečno: Studenti kao nikad prije hrle u domove – podstanarstvo sve skuplje

Poskupljenje cijena privatnog smještaja ne zahvaća samo veće hrvatske gradove nego i one u regiji.

27. lipnja 2022 11:21
Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne...

Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne... Foto: Wandering views via Shutterstock

Ovo najviše pogađa mlade koji na studij odlaze iz svog mjesta u sveučilišni grad po odabiru, no ne ostvare pravo na smještaju u jednome od studentskih domova.

vezano Prozor jednog zagrebačkog studentskog doma Laganini Pogledajte što naplaćuju studentima koji stanuju u domu: 'Mislim da ne dobiješ ništa za tu cijenu'

Situacija u Beogradu nije nimalo optimistična. Kako piše Blic, neki su zbog cijene već morali napustiti dojučerašnje privremene domove, dok drugi priznaju da ne znaju kako će izaći na kraj tijekom sljedeće akademske godine.

Za život u 20 kvadrata potrebno je 500 eura

Za garsonijeru od dvadesetak kvadrata potrebno je izdvojiti 150 do 200 eura u širem centru ovog grada, a na lokacijama u neposrednoj blizini fakulteta, za dobro opremljene stanove vlasnici traže i po 250-300 eura mjesečno.

  Detalj studentskog doma Stjepan Radić (Sava) Detalj studentskog doma Stjepan Radić (Sava) Foto: V.S., MojFaks

"Naravno, u cijenu ne ulaze režije, a kada se dodaju i ostali troškovi, za život u 20 kvadrata je potrebno oko 500 eura", kaže studentica koja je u prethodne dvije godine unajmljivala stan u Beogradu.

Ni sobe nema bez 200 eura

Kako dodaje, velika je verojatnost da će ove cijene natjerati većinu da svoj smještaj potraži u studentskim domovima. Procjenjuje su da će u rujnu biti najveća najezda na organizirani smještaj studenata ikada.

"Alternativa bi mogla biti najam sobe. Prosječna cijena za 20 kvadrata s pristupom kupaonici i kuhinji, s režijama može prijeći cijenu od 200 eura. Problem je, međutim, što društvo veće od dvije osobe nije dozvoljeno u većini ovakvih soba", dodaje studentica.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Izgubila skoro 2000 kuna pologa za stan jer joj je u frižideru ostalo jedno zrno graška

Ministarstva prosvjete je prije par dana objavilo ovogodišnji natječaj za prijem studenata u domove. Kako je ovo najjeftinija opcija za smještaj, nesumnjivo je da će mnogi okušati svoju sreću u nadi da će se ovdje pronaći svoje mjesto.

Domovi su odlična opcija za one koji ne raspolažu većim budžetom, kao i za one koji smatraju da je ovo jedinstven doživljaj koji je moguće steći isključivo tijekom studiranja.

Naime, osim smještaja, studentski domovi stanarima nude i obroke po povoljnim cijenama, sportske aktivnosti, čitaonice, praonice rublja i sve ostalo potrebno za ugodan život. Ipak, ne dobije svatko priliku stanovati u domu.

Za ponavljače - mjesta nema

Prije svega, ukoliko sami financirate studij, za vas u domu nema mjesta, jer pravo na smještaj u ovoj zemlji imaju samo oni kojima država plaća studiranje.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [FOTO] Tuširaš se i odmah opereš wc: Novi 'super' stan za najam u Zagrebu nasmijao Hrvatsku

Zatim, potrebno je da ste po prvi put upisali smjer na željenom fakultetu, ukoliko ponavljate godinu ne možete dobiti mjesto. Također, neophodno je da se sjedište fakulteta i vaše prebivalište ne poklapaju, odnosno smještaj u domu je moguć isključivo ukoliko dolazite iz drugog mjesta.

Ni to nije besplatno

Ukoliko ste primljeni, boravak u studentskom domu nije besplatan. Prosječna mjesečna stanarina iznosi oko 3.000 dinara (otprilike 190 kuna), što je neusporedivo povoljnije u odnosu na bilo koji drugi smještaj.

Ukoliko niste upali u prvu kategoriju, imate šanse konkurirati u "ekonomskoj", gdje smještaj plaćate oko 10.000 dinara mjesečno (oko 640 kuna).

izvor: Blic.rs

Još vijesti