V.F. u Postani student

Novost za maturante: Filozofski fakultet pokreće studij japanologije

Tim povodom će zasaditi trešnju u vrtu Fakulteta.

19. veljače 2024 14:54
Studij japanologije

Studij japanologije Foto: Canva

Mnogi maturanti još uvijek nisu sigurni koji fakultet im je prvi izbor. Ove godine će imati jedan smjer više na izbor jer Filozofski fakultet u Zagrebu uvodi prijediplomski studij japanologije. Naime, od 2024./2025. akademske godine, zagrebački Filozofski počinje s provedbom studija japanologije.

„S obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u izvođenju programa japanologije (od 2004./2005. studij smo izvodili kao trogodišnji slobodni studij), te vrsne stručnjake i izvorne govornike sigurni smo da će studij privući veliki broj zainteresiranih studenata“, kažu s Filozofskog fakulteta.

Povodom pokretanja novog studija, organiziraju i događanje kako bi upoznali javnost o mogućnostima koje studij nudi. Događanje će se održati u subotu 9. ožujka od 12:30 sati na Filozofskom fakultetu, a očekuju se i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Što nakon studija?

Program započinje sadnjom japanske trešnje (sakura) u vrtu Fakulteta, a potom će u Dvorani D7 biti održano i natjecanje u govoru japanskoga jezika. U Auli Fakulteta bit će organizirano nekoliko izložbi, te radionica origamija, pisanje imena na japanskome, itd.

Novi studij japanologije će svoje polaznike osposobljavati u standardnom japanskom jeziku, njegovim lingvističkim i društveno-kulturnim osobitostima, podučavati japanskoj povijesti, književnosti, ali i japanskoj kulturi i društvenim odnosima. Nakon prijediplomskog studija, a onda i usavršavanja na diplomskoj razini, studenti će se moći raditi u poljima poput medija, turizma, podučavanja, prevođenja, industrije i trgovine, diplomacije, kao i u različitim područjima kulturne djelatnosti. S obzirom da je riječ o dvopredmentome studiju, studenti japanologiju mogu kombinirati s drugim studijskim grupama koje nudi Filozofski fakultet.

Još vijesti