L.B. u Laganini

Znanstvenici plaćaju da vježbate pod utjecajem 'marice': Zapali pa trči za 700 kuna

I do toga je došlo – nude honorar onima koji će opovrgnuti stereotip lijenog 'stonera'.

8. prosinca 2021 14:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici sa Sveučilišta Boulder Colorado trenutno regrutiraju muškarce i žene koji redovno vježbaju i istovremeno konzumiraju marihuanu kako bi istražili potencijalne dobrobiti ove prakse.


>>>'Vutra' na sveučilištu? O, da! Čovjek donirao 9 milijunadolara poznatim fakultetima i to za istraživanje marihuane<<<


Sudionici moraju stanovati u ovome gradu te imati naviku konzumiranja marihuane i vježbanja. Dobna granica za muškarce definirana je u rasponu od punoljetnosti do 40 godina, dok je za žene malo dulja: u obzir dolaze djevojke od 21. godine života pa sve do napunjenih 50 godina.


Znanstvenici nude i honorar u visini od 100 dolara svakome tko će u studiji sudjelovati do njenog kraja, stoji u pozivu na mrežnim stranicama Sveučilišta Boulder Colorado.


Programi vježbanja koji kombiniraju marihuanu i rekreaciju sve češći na tržištu


Meta-analiza iz travnja 2021. godine pokazala je da konzumenti kanabisa u prosjeku vježbaju češće od osoba koje ne konzumiraju ovu supstancu. Anegdote o "napušenovježbačima" (stonercisers) i "butik fitness grupama" posvećenima konzumiranju marihuane prije vježbanja te znojenju tijekom grupnih rekreativnih programa dio su ponude na tržištu rekreacije koji se temelje na premisi da marihuana može dati onaj dodatni poticaj prilikom vježbanja, piše Insider.


>>>[FOTO] Posao u polju konoplje za odličnu satnicu: Najveći proizvođač u Hrvatskoj traži studente za berbu<<<


Sada se znanstvenici žele pozabaviti ovim fenomenom i istražiti ga u sklopu njihovog projekta SPACE (Study on Physical Activity and Cannabis Effects), konkretnije – studije tijekom koje će istraživati utjecaje kanabisa na fizičku aktivnost.


Tijekom sudjelovanja, morat ćete trčati na traci za trčanje pod utjecajem marihuane. Osobe zainteresirane za sudjelovanje mogu se javiti znanstvenicima mailom ili telefonom. Ukoliko vas odaberu, očekujte tri serije trčanja na traci – dvije sesije u "trijeznom" stanju i jednu pod utjecajem "marice", ankete i vađenja krvi. Prije trčanja, riješit ćete anketu o vašem zdravlju, nakon čega slijedi kratki trening na traci za trčanje u njihovom laboratoriju. Tijekom sljedeća dva sastanka, sudjelovat ćete u dodatnim anketama te trčati 30 minuta na traci.


Neka istraživanja sugeriraju da kanabis potiče fizičku aktivnost


"Kanabis može 'utišati' dijelove mozga koji hrane naš ego, što rezultira submisivnijim, 'go-with-the flow', načinom razmišljanja zbog kojega manje brinete i manje se stresirate", izjavio je dr. Jordan Tishler, liječnik interne medicine i predsjednik Udruženja specijalista za kanabis Insideru.


>>>Pandemija ostavila traga na mladima: Sve ih više sreću traži u kanabisu i alkoholu<<<


"Kad osoba konzumira kanabis, određene supstance blago stimuliraju receptore u mozgu zadužen za dopamin, neurotransmiter koji vam pomaže da se osjećate sretno", objasnio je Tishler.


 izvor: Insider

Još vijesti