V.F. u Vijesti

Budućnost javnog prijevoza: Samovozeći minibus pušten u promet

Trenutno su vožnje besplatne.

25. rujna 2023 14:02
Putnici se mogu besplatno provozati

Putnici se mogu besplatno provozati Foto: Canva

Vjerujemo da se baš i ne voliš voziti busom. Uvijek je gužva i često zapne u prometu. Ipak, u ovom bi se budu vjerojatno htio provozati. Radi se o samovozećem minibusu koji predstavlja pogled u budućnost javnog prijevoza. I to ne tako daleku budućnost, čini se.

Stanovnici i posjetitelji Praga od ovog vikenda imaju jedinstvenu priliku zakoračiti u budućnost javnog prijevoza na izložbenom prostoru Výstaviště Praha. Do 5. listopada samovozećim autonomnim minibusevima moguće je besplatno provozati se prostranim prostorima izložbenog prostora u Pragu.

Predstavljanje ovih samovozećih minibuseva zajednički je napor između grada Praga, istraživačke tvrtke PowerHUB i britanske prijevozničke tvrtke Aurrigo, nudeći uzbudljiv pogled u svijet autonomnog prijevoza, prenosi Expatz.

Samovozeća vozila dizajnirana su za navigaciju unaprijed definiranim rutama bez ljudske intervencije. Opremljeni nizom senzora, mogu detektirati prepreke, prilagoditi brzinu i čak se zaustaviti ako im neočekivane prepreke ili pješaci prijeđu put.

U tijeku je faza testiranja

Autonomni minibusi imaju električni motor od 30 konjskih snaga, koji im omogućuje postizanje brzina do 20 kilometara na sat, s dometom od preko 120 kilometara s jednim punjenjem. Unutra, ovi minibusevi nude sjedenje za do osam putnika, zajedno s posebnim prostorom za korisnike invalidskih kolica, koji mogu lako pristupiti vozilu preko rampe.

Tijekom faze testiranja na sajmištu u Pragu, unutar minibusa je prisutan operater. Ljudski nadzornik služi kao sigurnosna mjera, spreman preuzeti kontrolu u situacijama u kojima autonomni sustav može zahtijevati ljudsku intervenciju, osiguravajući sigurnost i mir putnika.

Putnici su pozvani da se besplatno provozaju minibusevima bez vozača.

Ova autonomna vozila mogu pomoći u pojednostavljenju operacija zračnih luka, pružiti učinkovit prijevoz unutar velikih otvorenih područja kao što su zabavni parkovi, optimizirati prijevoz robe u industrijskim zonama i riješiti izazove u prometnim gradskim središtima.

Izvor: Expatz

Još vijesti