V.F. u Vijesti

Da ti se sledi krv: Kuća u hrvatskom selu se našla na popisu najjezivijih mjesta u Europi

Za zaljubljenike u jezivo.

20. listopada 2023 16:20
Ježimo se od ovih priča

Ježimo se od ovih priča Foto: Canva

Bliži se Halloween, a ti vjerojatno razmišljaš gdje ćeš u provod. I dok će neki provesti sate maskirajući se u zombije i duhove, drugi će na glavu nabaciti samo periku ili staviti na leđa neka jeftina dječja krila čisto da ispoštuju dress code na zabavama.

Ipak, uvijek ima onih koji su opsjednuti svim stvarima koje su strašne i jezive pa je Halloween dan kad konačno dolaze na svoje. Bio jedan od njih ili jedan od nas koji se bojimo svega što ima veze s duhovima i mrakom, vjerojatno te jezive priče barem malo zaintrigiraju.

Donosimo ti listu najjezivijih mjesta u Europi. Zaljubljenici su jezive i strašne stvari bi ih možda rado i posjetili. Ipak, za to ne trebaš ići daleko jer se na listi našla i kuća u jednom hrvatskom selu.

1. Rumunjska

Unatoč tome što irski pisac Bram Stoker nikada nije posjetio Rumunjsku, on je kreirao Drakulin imaginarni dom prema opisu slavnog dvorca Bran. Dvorac je također jedan od najukletijih na svijetu, a istraživači paranormalnog svake godine hrle na to mjesto kako bi istražili tvrdnje da ga opsjedaju duše koje su svjedočile užasnim srednjovjekovnim zločinima.

2. Italija

Drugo mjesto na ljestvici najjezivijih europskih mjesta drži Triora u Italiji, selo poznato po suđenjima vješticama koja su se odvijala između 1587. i 1589. Priča se da postoji dvanaest, možda trinaest, zarobljenih duša ubijenih koje hodaju njegovim ulicama, a seoski duhovi uključuju duh razbojnika, fantomsku kočiju i konje te duh žene koja se utopila u potoku.

3. Engleska

Selo Pluckley u Engleskoj je treće na europskoj listi jezivih mjesta. Engleska je puna vrlo čudnih mjesta, a poznato je da je ovo selo puno duhova i to toliko da ga je Guinnessova knjiga rekorda proglasila najukletijim selom u zemlji.

4. Španjolska

Sljedeće selo na listi je Ochate u Španjolskoj. Priče vezane uz prošlost ovih prostora počele su izlaziti na površinu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a uzele su maha objavljivanjem članka u časopisu Mundo Desconocido, mjesečniku koji se bavio paranormalnim i izvanzemaljskim. Unutar ovog članka otkriveni su izvještaji o viđenjima NLO-a i paranormalnim aktivnostima, kao i izvještaji o biblijskim pošastima koje su godinama harale ovim malenim selom.

5. Škotska

Srednjovjekovno selo Roslin u Škotskoj dom je tajanstvene kasnogotičke kapele Rosslyn. Zgrada je doživjela brojna viđenja fantomskih redovnika, a jedan je kustos navodno svjedočio kako se jedan redovnik moli za oltarom u kripti, okružen s četiri viteza čuvara.

6. Hrvatska

U Škrinjarima, malom naselju između Vrbovca i Bjelovara, smjestila se najstrašnija hrvatska kuća. Ova hrvatska kuća zauzela je šesto mjesto na ovoj listi. Mnogi ljudi kažu da su tamo vidjeli ženu bez očiju, duh utopljene djevojke i druge jezive i neobjašnjive pojave. Postoji nekoliko verzija priče o tome što se doista dogodilo u ovoj hrvatskoj kući, ali najpoznatija je ona o dvojici policajaca koji su noć proveli u kući nakon izgubljene oklade, ali kada su se probudili bili su potpuno sijedi i bez imalo sjećanja na prethodnu noć.

7. Wales

Posljednji na listi je Tintern u Walesu poznat po svojoj uznemirujućoj povijesti i paranormalnim aktivnostima. Vjeruje se da mračne i jezive ruševine opatije Tintern u Monmouthshireu proganja nemirni duh vojvotkinje od Monmouthshirea. Lokalna legenda govori o mladoj dami koju je vlastita obitelj izdala i natjerala da si oduzme život u zidinama opatije.

Još vijesti