V.F. u Vijesti

Ova država želi stati na kraj ovisnosti o tehnologiji: Djeca će smjeti biti pred ekranima 40 minuta dnevno

Djeca će trebati dopuštenje roditelja za skidanje aplikacija.

4. kolovoza 2023 12:40
Žele zaštititi djecu od ovisnosti

Žele zaštititi djecu od ovisnosti Foto: Canva

Htjeli to priznati ili ne, ovisni smo o tehnologiji. Kad izađemo iz kuće i slučajno zaboravimo mobitel, osjećamo nemir jer nam nije pri ruci. I iako se često smatra da su mlađe generacije ovisne o ekranima, a starije baš i ne, upitno je koliko je to točno. Gasi li tvoja obitelj ikad televizor ili je on upaljen čak i kada ga nitko ne gleda?

Međutim, Kina je zabrinuta da ovo stanje stvara generaciju ljudi opsjednutih tehnologijom i internetom pa su odlučili uvesti restrikcije koje će se odnositi na djecu kako ne bi postala ovisna o ekranima. Kako bi se riješio problem, Cyberspace Administration of China (CAA) predložila je uvođenje ograničenja korištenja uređaja za djecu mlađu od 18 godina, piše UNILAD.

Oni od osam do 15 godina pred ekranima bi smjeli biti jedan sat dnevno, a djeca ispod te dobne granice samo 40 minuta.

Ali to nije jedini prijedlog koji je predstavila CAA. Djeci bi se zabranio pristup uređajima od 22 sata do 6 ujutro. Također predlažu ograničenje vrste sadržaja kojoj bi djeca mogla pristupiti.

Ograničili igranje video igara

Tako bi djeci mlađoj od tri godine bilo dopušteno samo slušati pjesme i druge vrste zvuka, dok bi djeci starijoj od 12 bilo dopušteno bavljenje vijestima i obrazovnim sadržajem. Osobe mlađe od 12 godina također bi morale dobiti dopuštenje roditelja za preuzimanje aplikacija.

CAA kaže da bi se ta ograničenja uvela kako bi se „istaknula pozitivna uloga interneta, stvorilo dobro mrežno okruženje, spriječilo i interveniralo u problemu ovisnosti maloljetnika o internetu te usmjerilo maloljetnike da steknu dobre navike korištenja interneta“.

Nije jasno hoće li ta ograničenja vremena korištenja zaslona biti ugrađena u hardver uređaja ili će svaka pojedinačna aplikacija imati predloženi način rada za djecu.

Kina je već ograničila igranje videoigara za djecu na samo tri sata tjedno u pokušaju da spriječi stvaranje ovisnosti. Pravilo znači da će mlađima od 18 godina biti dopušteno igrati videoigre samo jedan sat dnevno, između 20 i 21 sat i to isključivo petkom, vikendom i državnim praznicima, navodi državna novinska agencija Xinhua.

Izvor: UNILAD.com

Još vijesti