V.F. u Vijesti

Ovo ljeto obara sve rekorde: Zabilježen najtopliji dan otkad postoje mjerenja

Kako da čovjek uči u ovim uvjetima.

6. srpnja 2023 11:53
Ovo ljeto obara sve rekorde

Ovo ljeto obara sve rekorde Foto: Canva

Vrućine su ovih dana neizdržive. Želimo izraziti sućut svima koji moraju učiti po ovakvom vremenu jer to jednostavno nije humano. Nemoj ostaviti skripte na suncu da se ne bi zapalile. Ako ti se čini da je ovo ljeto toplije od prethodnoga, nisi u krivu. Ovog je tjedna zabilježena najviša prosječna svjetska temperatura otkad mjerenja postoje.

Prosječna svjetska temperatura dosegla je novi maksimum u ponedjeljak, 3. srpnja, po prvi put premašivši 17 stupnjeva Celzijevih. Znanstvenici kažu da je to očitanje bilo najveće u bilo kojoj instrumentalnoj ploči koja datira s kraja 19. stoljeća, piše BBC.

Visoka vrućina posljedica je kombinacije vremenskog događaja El Niño i tekućih emisija ugljičnog dioksida. El Niño označava zagrijavanje površine oceana, odnosno iznadprosječne temperature površine mora, u središnjem i istočnom tropskom dijelu Tihog oceana.

Rekordne vrućine diljem svijeta

Od početka ove godine, istraživači su sve više zabrinuti zbog brzog rasta temperatura na kopnu i moru. Rekordna proljetna vrućina u Španjolskoj i u mnogim zemljama Azije bila je praćena morskim toplinskim valovima na mjestima gdje ih inače nema, poput Sjevernog mora.

Ovaj tjedan Kina se nastavila suočavati s dugotrajnim toplinskim valom s temperaturama na nekim mjestima iznad 35 stupnjeva Celzijevih, dok je južni dio SAD-a također bio izložen zagušljivim uvjetima.

U tom kontekstu, globalna prosječna temperatura dosegla je 3. srpnja 17,01, prema američkim nacionalnim centrima za predviđanje okoliša. Time je oboren prethodni rekord od 16,92 stupnjeva Celzijevih koji je stajao od kolovoza 2016.

Čeka nas najtopliji srpanj ikad?

Najviša vrijednost u ponedjeljak bila je i najtoplija od početka satelitskog praćenja 1979. godine. Rekordna temperatura u ponedjeljak ne iznenađuje previše jer je mjesec lipanj također potvrđen kao najtopliji lipanj u svjetskim rekordima.

Utjecaj visokih temperatura osjeća se i na svjetskim ekstremima. Na Antarktici je nedavno oboren srpanjski temperaturni rekord s očitanjem od 8,7 stupnjeva Celzijevih izmjerenim u ukrajinskoj istraživačkoj bazi Vernadsky.

„Šanse su da će srpanj biti najtopliji ikad, a s njim i najtopliji mjesec ikad“, rekao je Karsten Haustein sa Sveučilišta u Leipzigu.

Izvor: BBC.com

Još vijesti