V.F. u Vijesti

Prostor za kunu, subvencionirane režije, ali nitko ne želi kuhati za studente u ovom hrvatskom gradu

Studenti Sveučilište Sjever u Koprivnici i dalje nemaju prilike „peglati” iksice u menzi.

29. studenog 2022 12:06
Zgrada Sveučilišta Sjever

Zgrada Sveučilišta Sjever Foto: screenshot via YouTube@Sveučilište Sjever

Studenti Sveučilišta Sjever u Koprivnici od početka ove akademske godine nemaju gdje jesti po subvencioniranoj cijeni. Naime, menza je još uvijek zatvorena jer nema zainteresiranih kandidata koji bi studentima pružali uslugu pripreme i posluživanja obroka.

Činilo se kako su se nade za skorim otvaranjem pojavile, ali nažalost, na natječaj se nitko nije javio iako se prije raspisivanja činilo da ima zainteresiranih. Menza je ostala zatvorena, a studenti su prisiljeni snalaziti se na drugi način. Raspisan je i novi natječaj koji je otvoren do petka, 2. prosinca, a otvaranje ponuda očekuje se 6. prosinca.

Prostor za kunu, subvencioniraju i režije, ali interesa nema

„Ne znamo što se prošli put dogodilo, jer je interesa prije raspisivanja natječaja bilo, ali nitko na kraju nije dostavio pisanu ponudu. Nakon što je taj drugi natječaj završio ljudi su nas zvali i raspitivali se o uvjetima, a došli su razgledati i prostor. U međuvremenu smo se svi angažirali, mi kao Sveučilište poduzeli smo sve što smo mogli, prostor nudimo za 1 kunu, osigurali smo i subvencioniranje režija, a Ministarstvo je interveniralo i na važeće cijene iz 2011. godine dodali su još 20 posto iznosa, što je privremeno rješenje do kraja ožujka, kada se očekuje donošenje novog pravilnika“, izjavio je prorektor Mario Tomiša za portal ePodravina.

Podsjetimo, prošli je mjesec Sveučilište Sjever posjetio i premijer Andrej Plenković koji je obećao pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uslugu tople hrane je do sada studentima pružao KTC, ali je od toga odustao 1. kolovoza. Od tada su studenti zakinuti za tu uslugu, a menza je zatvorena.

Šuškanja o otvorenju menze u Koprivnici počela su još 2017. da bi se ona napokon i otvorila 2019., a iako su je studenti željno iščekivali, sada je ne mogu koristiti.

Nažalost, to je samo jedan od problema s kojima se moraju suočavati. Osim što nema studentskog doma, cijene stanova su poskupile, a vlada i nestašica slobodnih soba i stanova. Sve su to uvjeti bez kojih studenti teško mogu preživjeti.

izvor: epodravina.hr

Još vijesti