V.F. u Karijera

Odsad se možete zaposliti za stalno i otvoriti obrt! Ipak pripazite jer evo koja prava gubite u tom slučaju

Ima ih nekoliko...

30. studenog 2022 12:51
Oglasna ploča studentskih poslova.

Oglasna ploča studentskih poslova. Foto: M-Production via Shutterstock

I redovni studenti mogu se zaposliti za stalno, postati samostalni obrtnici ili se baviti slobodnim zanimanjem po novome Zakonu o visokom obrazovanju koji je stupio na snagu 22. listopada.

Mogu raditi, ali gube neka prava

Međutim, iako će i dalje zadržati status redovnog studenta, izgubit će neka prava.

Prava redovnih studenata koji nisu u stalnom radnom odnosu uključuju: zdravstveno osiguranje, subvencionirani smještaj, subvencioniranu hranu, pravo na obavljanje studentskih poslova te pravo na prijavljivanje na natječaje za stipendije i druge novčane potpore.

Međutim, državni tajnik Ivica Šušak je 16. studenog poslao dopis sveučilištima, veleučilištima, visokim školama i studentskim predstavnicima te objasnio koja točno prava redoviti studenti gube pri zasnivanju stalnog radnog odnosa.

Od 1. ožujka 2023. prema spomenutom dopisu, redoviti studenti koji se zaposle za stalno, imaju vlastiti obrt ili se bave slobodnim zanimanjem će moći zadržati subvenciju školarine, ali više neće moći raditi preko studentskog ugovora. Osim toga, gube pravo subvencioniranja hrane u menzi te će morati plaćati punu cijenu obroka.

Stalno zaposleni studenti neće moći živjeti u studentskim domovima, a studentski će domovi prestati dobivati subvenciju države za njihovo stanovanje. Također, neće se moći prijaviti za stipendije, a neće imati ni jeftiniji javni prijevoz.

Novi Zakon se tiče i izvanrednih studenata koji nemaju sva prava kao i redoviti studenti poput prava na subvencionirani smještaj, hranu i stipendije. Međutim, izvanredni studenti imaju pravo obavljati studentske poslove, odnosno, raditi preko studentskog ugovora. U slučaju da se odluče zaposliti se za stalno, otvore vlastiti obrt ili se počnu baviti slobodnim zanimanjem, neće više moći raditi preko studentskog ugovora.

Studentima koji se zaposle za stalno će taj status biti uveden u sustav. Tako će se njihov radni odnos moći provjeriti prilikom obrade prijava za ostvarivanje prava na dodjelu državne stipendije na temelju socio-ekonomskog statusa te prilikom obrade prijava za državnu STEM stipendiju.

Preko sustava će se provjeravati i pravo na obavljanje studentskih poslova, pravo na subvencionirani smještaj u domu te kod privatnog stanodavca. Kako pravila stupaju na snagu od 1. ožujka 2023., stalno zaposleni studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u domu će moći nastaviti ondje živjeti do kraja akademske godine, ali će morati plaćati puni novčani iznos stanovanja.

Radno-pravni status će se provjeravati i prilikom obrade prijava za ostvarivanje prava na potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom.

Studenti će svoj radno-pravni status moći vidjeti u Informacijskom sustavu studentskih prava kojemu mogu pristupiti preko svojeg AAI@EduHr računa.

 

Još vijesti