L.B. u Vijesti

Mađarska vlada upozorava djevojke: 'Nećete naći muževe ako će vas biti sve više na fakultetima'

Iz državnog vrha upozoravaju djevojke da neće uspjeti naći supružnike, ukoliko će biti brojčano nadmoćne na sveučilištima.

31. kolovoza 2022 14:00
Studentice ispred faksa

Studentice ispred faksa Foto: MojFaks

Publikaciju naziva "Ružičasto obrazovanje" (Pink Education), objavilo je mađarski Državni ured za reviziju, blizak Viktoru Orbanu, mađarskome premijeru i političkom konzervativcu.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Sve veći jaz među spolovima: Djevojke brojnije i uspješnije na fakultetima

"Fenomen naziva 'ružičasto obrazovanje' ima brojne ekonomske i društvene reperkusije", pišu iz državnoga tijela u publikaciji, piše Telegraph.

Dalje tvrde da djevojke, ukoliko će biti brojčano nadmoćne na fakultetima, neće imati prilike upoznati partnere jednakog intelektualnog nivoa. "Ovo bi moglo rezultirati padom plodnosti", zaključuju u izvješću.

Feminizirano obrazovanje?

Navode da je među nastavnicima čak 82 posto žena, što utječe na obrazovanje dječaka, točnije gubitak prilika da nauče popraviti pokvarenu slavini ili računalo.

"Tijekom odrastanja, čak i u vlastitim domovima, mladi se susreću sa 'smrznutim' računalima, slavinama koje kapaju, namještajem koji dolazi zapakiran u kutijama, ali ga nema tko složiti", pišu dalje iz Ureda.

vezano Slika nije pronađena Karijera Zabrinjavajući trend koji raste: Studentice očekuju 14 posto niže plaće od muških kolega

"Ako obrazovanje favorizira ženske karakteristike poput emocionalne i socijalne zrelosti te izaziva prekomjernu zastupljenost žena na sveučilištima, ravnopravnost spolova značajno će se narušiti", smatraju.

Provjednici za prava gay i queer osoba kritiziraju Orbana i Putina Provjednici za prava gay i queer osoba kritiziraju Orbana i Putina Foto: Alexandros Michailidis via Shutterstock

Upozoravaju i na to da bi dječaci, ukoliko im se ne omogući prilika da razvijaju poduzetničke vještine ili poduzimaju rizike, mogli razviti "mentalne i bihevioralne probleme". Kako oni to vide, ovo su ključni faktori za "optimalan razvoj ekonomije".

Prema studiji, koja je ispitala 700 roditelja i nastavnika, feminine karakteristike smatrane su poželjnijima u javnom obrazovanju, a većina je mišljenja da su djevojke marljivije kad je učenje u pitanju.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentica objavila poražavajuću listu: 'Mobiteli, auti, wc-i... Ovo su dokazi da svijet nije prilagođen ženama'

No, u državnome uredu nude kontru."Bilo tko tko je ikada gledao dječaka kako dribla nogometnom loptom zna da su i muškarci sposobni obavljati zadatke s visokom razinom koncentracije", pišu.

Mađarska desnica smatra da je niska stopa nataliteta u zemlji prioritetni problem. Osim što ih je pogodio val iseljenja između 2008. i 2018., u kojem je periodu zemlju napustilo oko milijun stanovnika, neke procjene predviđaju da bi populacija ove zemlje mogla pasti s 9,8 milijuna na 8,3 milijuna stanovnika do 2050. godine.

Gotovo 60 posto mladih koji diplomiraju su djevojke

Nakon preuzimanja ovlasti 2010. godine, Viktor Orban obećao je provesti "konzervativnu revoluciju". Njegovi analitičari tvrde da prevelik broj djevojaka na fakultetima može uzrokovati "demografske poteškoće".

Između 2010. pa do 2021. godine, sve je veći broj djevojaka na godišnjoj razini upisivao studij pa je tako trenutno 54,5 posto studenata – djevojaka i žena. Udio djevojaka među diplomantima još je i viši i iznosti gotovo 60 posto, jer je među muškim kolegama viša stopa odustajanja od fakulteta.

vezano Grupa studenata Akademska četvrt Muškarci masovno odustaju od fakulteta – i ne izgleda da će se to promijeniti

Sve ovo, zaključuju, moglo bi imati katastrofalne posljedice na sklapanje brakova i stopu nataliteta. "Ako se ovaj trend nastavi, obrat u rodnoj neravnopravnosti na fakultetima mogao bi dovesti do smanjenja stope nataliteta, jer će se djevojke sve rjeđe odlučivati za brak i djecu", predviđaju.

Otkad je preuzeo vlast u Budimpešti, Orban je pak često na meti zbog svog "kršćanskog konzervativizma", narušavanja slobode medija, ali i prava homoseksualnih osoba i imigranata.

Mađarski premijer Viktor Orban u Bruxellesu Mađarski premijer Viktor Orban u Bruxellesu Foto: Alexandros Michailidis via Shutterstock

U srazu je s politikom Europske unije, koja ga pak proziva za degradaciju demokratskih standarda. U obraćanju na konferenciji političkih konzervativaca u Dallasu, Orban je izjavio da svijetu treba "manje transvestita, a više Chuck Norrisa".

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Neki su studiji i dalje isključivo ŽENSKI ili MUŠKI – provjerite gdje dominiraju žene, a gdje 'testosteron'

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe 2019. godine opisuje "regresiju prava žena i rodne ravnopravnosti u Mađarskoj."

Prošle godine, Orban je predstavio legislativu koja zabranjuje "promoviranje" homoseksualnosti u školama, potez za koji su iz Budimpešte tvrdili da služi suzbijanju pedofilije.

izvor: telegraph.co.uk

Još vijesti