V.F. u Vijesti

Tijelo osjeća bol, ali ju mozak ne procesuira? Liječnik objašnjava kako funkcionira anestezija

Tijelo osjeća stres unatoč anesteziji.

30. kolovoza 2023 16:08
Tijelo osjeća posljedice nakon zahvata

Tijelo osjeća posljedice nakon zahvata Foto: Canva

Možda nikada nisi bio na operaciji, ali si vjerojatno popravljao zub kod zubara. Toplo se nadamo da si svaki puta primio anesteziju pa ti je popravak prošao gotovo bezbolno. Nismo svi te sreće. Mi koji smo osjetili kako je to popravljati zub bez anestezije definitivno ne preporučujemo. Anestezija je tu kako bi nam učinila medicinske postupke ugodnijima. Ključna stvar je spriječiti da pacijent osjeća bol.

Međutim, jedna je žena na TikToku podijelila „zabavnu činjenicu“, tvrdeći da opća anestezija „zapravo ne umrtvljuje niti pomaže kod boli“.

„Samo te uspava, pa tvoje tijelo još uvijek osjeća bol“, rekla je.

Mnogi su korisnici ostali izbezumljeni zbog ove tvrdnje, a anesteziolog, dr. Zain Hasan, ima svoje mišljenje o onome što ona tvrdi da je „tehnički ispravno“, ali je ipak složenije od toga, piše Unilad.

„Kad ste pod općom anestezijom, vaše tijelo i dalje osjeća bol, ali vaš mozak to ne procesuira“, rekao je dr. Hasan.

Tijelo i dalje osjeća stres

Hasan je objasnio da to ovisi o količini koju dobijemo, vrsti i drugim dodacima koji nam se daju tijekom procesa.

„Sama anestezija djeluje u vašem mozgu, otupljuje vaš mozak. Na neki način ona uspava, ali vaše tijelo i dalje osjeća bol, što znači da vaše tijelo još uvijek prolazi kroz mini test stresa“, dodao je.

Objasnio je kako točno anestezija funkcionira.

„Kada režete mišić, kad režete kožu, taj dio tijela osjeća bol. Srce će vam početi lupati, da možete, disali bi puno brže. Ali vaš mozak to ne obrađuje. Ti isti metaboliti, endorfini, sustavna otpuštanja – sve se te stvari i dalje događaju. Srce i dalje lupa. Ali, sve dok vam vaš anesteziolog daje prave lijekove tijekom anestezije, to umanjuje velik dio tog stresa”, ispričao je.

Hasan također kaže da naše tijelo „još uvijek osjeća stres od operacije, od same anestezije, od svih ostalih faktora koji su uključeni“.

„Dakle, iako vaš mozak ne procesuira bol, vaše tijelo i dalje osjeća bol i još uvijek imate mini test stresa kad god imate operaciju“, zaključio je.

Izvor: Unilad

Još vijesti